Кина: Неприхватљив покушај Лондона

Покушај британских парламентараца да се мешају у унутрашње ствари Кине, доласком у посету Хонг Конгу, неприхватљиво је, поручују из Пекинга.

Свијет 03.12.2014 | 17:15
Кина: Неприхватљив покушај Лондона

Оно је осуђено на пропаст, саопштено је данас из кинеског министарства спољних послова.

"Неки људи из Британије покушавају да користе такозвану моралну обавезу да обману јавност и мешају се у унутрашње ствари Кине. Ова врста неприхватљивог акта је осуђена на пропаст", изјавила је портпаролка министарства иностраних послова Хуа Чун Јинг на брифингу за новинаре.

Члановима Комитета за иностране послове британског парламента Кина је одбила да изда визе за посету Хонг Конгу, планирану касније овог месеца, наводи АФП.

Парламентарни Комитет је планирао да истражи одговорности Британије према Сино-британској заједничкој декларацији из 1984. године којом је успостављена процедура за примопредају власти над Хонг Конгом између Велике Британије и Кине.

Током ретке ванредне дебате у британском парламенту, парламентарци су позвали владу у Даунинг стриту да заузме оштрији став према Кини.

Британски министар иностраних послова Хуго Свајер је, поводом одбијања Кине да изда визе британским парламентарцима, рекао да је то потпуно неоправдано и нагласио потребу за дијалогом "о питањима с којима се чак и не слажу".

У обраћању парламентарцима, Свајер је рекао да Британија има и правни интерес и моралну обавезу у праћењу и спровођењу те декларације. Међутим, Хуго је узвратио да Британија нема суверенитет, нема административну власт нити право надзора над Хонг Конгом.

"Не постоји тако нешто као што је морална обавеза", јасна је била портпарол кинеског министарства.

Декларација предвиђа систем управљања Хонг Конгом по принципу "једна земља, два система" којом се "гарантују слободе непознате копну (Кини) и очувања њеног високог степена аутономије за (у наредних) 50 година", објашњава АФП.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

03.12.2014 17:22

Ови глупи енглези стварно цацкају мецку а имају пуно својих проблема они цацкају око Кине

ОДГОВОРИТЕ