Омеровић био на вези са вођом Исламске државе

Аустријски држављанин Мирсад Омеровић, родом из Тутина, који је ухапшен у противтерористичкој акцији аустријске полиције, имао је директну везу са "калифом" Исламске државе Абу Бакр ал Багдадијем у Сирији.

Босна и Херцеговина 29.11.2014 | 12:00
Омеровић био на вези са вођом Исламске државе

Мирсад, који је деловао под "борбеним именом" Ебу Тејма је, како преносе аустријски медији, иако је званично био незапослен, живео у у Бечу општинском стану од 105 квадрата, имао скуп аутомобил и петоро деце.

Тај прималац социјалне помоћи био је изненађен великом полицијском акцијом, која се, одвијала у петак у четири ујутро, без икаквих назнака да ће до ње доћи.

Припадници специјалне јединице полиције Кобра циљано су упали у стан главно осумњиченог за врбовање џихадиста.

Више од годину дана су га припадници Службе за очување уставности и борбу против тероризма (БВТ) пратили Мирсада, прислушкивали сваки разговор и пратили и писану комуникацију.

Након што су прикупили довољно информација они су се одлучили на акцију.

Из претходног надзора Мирсада полиција је установила да он није само симпатизер Исламске државе, већ главни актер за врбовање џихадиста на немачком говорном подручју.

Он је осумњичен да је прикупљао финансијска средства за Исламску државу, као и младе џихадисте, те да у Европи готово ниједан одлазак џихадиста у Сирију није прошао без његове умешаности.

Мирсад је налоге добијао директно од "калифа" Багдадија и аустријског џихадисте Мохамеда М.

Бечки дневник "Кронен цајтунг" преноси да је недавно Мирсад у једној џамији упитао да ли има кћерки за удају, рекавши да познаје много њих који траже супруге.

Мирсад је проповедао у Аустрији и Немачкој и важио је за особу блиску немачком салафисти Пијери Фоглу.

У Аустрији он је у више наврата као гост држао говоре и проповеди у џамији Алтун Алем у 2.бечком округу. Иначе та џамија, чији је хоџа Адем Д., била је већ дуже време под присмотром БВТ.

Министар правосуђа Аустрије Волфганг Брандштетер изјавио је бечком "Куриру" да ће власти одлучно деловати против осумњичених за тероризам и указао је да постоји довољно конкретног доказног материјала.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Колико таквих има у БиХ

29.11.2014 13:17

Колико је само у рату тих фанатика из Ирана,Сирије,Египта и других земаља добило дрзављанство Босне и Херцеговине

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

29.11.2014 13:21

Залосно је да у РС мало ко зна а треба да се зна да се Алија Изетбеговиц зенио 3 пута. Треци пут то је било '93.Знаци док су његови муслимани гинули и умирали од глади он се зенио и правио свадбу.Зена му се зове Амира и брак је склопљен по Схеријатском закону. И мада се Бакир ЛАЗНО представља као потомак партизанске породице истина је да је његов Алија био припадник Хандзар дивизије и да је клао Србе у 2.рату. Онда су га партизани послије ослободјења ухапсили и одробијао је.Тадасња зена и дјеца (медју њима је био Бакир) су му презивили зато сто су побјегли у Турску. Сада да знате одакле тако сназна веза измедју Турске и Бакира и свих ових мудзахедина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.11.2014 14:54

Мирсада је пуна Горња Маоца само сто их стити Бакир

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.МД

29.11.2014 16:43

А ОВАЈ МОРА БИТИ СВАКОМ ЛОНЦУ ПОКЛОПАЦ.

ОДГОВОРИТЕ