Одузимати аута “дивљим” возачима

Стручна јавност у БиХ готово је једногласна у ставу да је и код нас, баш како је то најављено у Србији, неопходно увести законске одредбе којим би било прописано да се одузимају возила обијесним возачима, онима који за воланом нанижу велики број тешких прекршаја.

Босна и Херцеговина 27.11.2014 | 12:09
Одузимати аута “дивљим” возачима

Посљедњи случај, који је узнемирио јавност, догодио се у Бањалуци, гдје је једанаестогодишња В.М. тешко повријеђена када ју је возилом урадио суграђанин Раде Совиљ (37), за којег је потом утврђено да је био дрогиран.

Овакво понашање појединаца, истичу стручањаци, не смије се толерисати. Штавише, идеја за одузимање возила се родила и раније, али још није спроведена у дјело, што не значи да неће ускоро, с обзиром на мишљења стручњака и њихова упозорења да је на бх. путевима велики број оних који "дивљају" док возе.

"Ако то прихвате државе у окружењу, попут, ево, Србије, постоји велика шанса да се то и код нас уради. И новим Законом о прекршајима РС предвиђена је могућност да се одузимају предмети који су употријебљени или су били намијењени за извршење прекршаја, ако су својина окривљеног. Дакле, само треба прецизирати у којим случајевима се одузима возило", каже Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Он истиче да се Агенција залаже за то да се пракса, каква је најављена у Србији, почне примјењивати и код нас.

"Јер, каква је разлика између пиштоља и аутомобила ако га возите 100 километара на сат тамо гдје је ограничење 50 километара, те ако то чините са више од два промила алкохола у крви? Дакле, сасвим је оправдано увођење мјере одузимања возила за најтеже видове прекршаја", подвлачи Радовић.

И саговорници из Асоцијације ауто-школа БиХ сматрају да је неопходно, када се исцрпе сви други казнени механизми, одузимати возила оним возачима који не одустају од бахате вожње.

"Има земаља гдје је та пракса већ присутна, у смислу да се прво узима возачка дозвола, друга казна је већа, а трећа одузимање возила. Дакле, то су мјере које треба степеновати", казао нам је Здравко Ивић, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ, који каже да се бројни возачи годинама крећу градовима и свакодневно "дивљају" за воланом.

Осман Лидл, професор Факултета за саобраћај и комуникације у Сарајеву, сматра да се овој проблематици мора приступити измјеном Кривичног закона, али и Закона о безбједности саобраћаја.

"Законом се мора дефинисати појам 'обијесна или бахата вожња', за које је потребно прописати далеко оштрије казне, које подразумијевају и казне затвора. Код нас мора заживјети пракса одузимања возачке дозволе бахатим возачима на дужи период, а као крајња мјера и одузимање возила као средства којим се врше опасне радње", наглашава Лидл.

Из Министарства транспорта и комуникација БиХ казали су нам да ова проблематика подлијеже законима о прекршајима, те да су судови ти који одлучују да ли ће некоме бити одузет предмет којим је прекршај начињен.

Када је ријеч о Србији, бахати возачи убудуће би могли да остану без аутомобила ако их полиција ухвати у тешком алкохолисаном стању или у случају да су за воланом, а не посједују возачку дозволу.Возило ће се у овом ситуацијама третирати као предмет којим је извршено кривично дјело, а све то су мјере које предвиђа Нацрт измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја, који је прекјуче представио Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

Миленко Јаћимовић, инжењер саобраћаја, наглашава да је у цијелој БиХ уочљив тренд пораста броја возача који су под дејством алкохола, односно опијата.

"Посебно се то манифестује у дане викенда, када се и дешава највећи број несрећа на путевима", нагласио је Јаћимовић.

Појединачни случајеви овог вида кажњавања већ се биљеже, па ја теко сарајевска полиција одузела аутомобил којим је управљао Арнел Куртаја, и то након што је открила да иза себе има чак 88 прекршајних пријава због тешких кршења саобраћајних прописа на путевима у БиХ.

Он је затечен за воланом нерегистрованог возила алфа ромео, након чега је одмах искључен из саобраћаја, а потом је утврђено је да је вишеструки повратник у вршењу тешких прекршаја.

 

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

моје искуство с инжењерима саобраћаја

27.11.2014 13:15

Такозвани инжењери саобраћаја су далеко најглупљи медју инжењерима. Уопште их не треба звати инжењерима него за њих измислити други назив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.11.2014 17:33

Треба одузети возачку дозволу онима који возе без исте. :Д

ОДГОВОРИТЕ