Еврозона све ближа мртвој тачки

Организација за економску сарадњу и развој у новом извештају о светским привредним прогонзама наводи да недовољни привредни подстицаји можда угрожавају потенцијални раст и ризикују да еврозона уђе у дефлацију.

Свијет 26.11.2014 | 09:00
Еврозона све ближа мртвој тачки

У извештају се такође указује на потребу крупних реформи у Јапану, чији је дуг, по оцени организације, неодржив. ОЕЦД предвиђа да ће јапанска привредна активност расти мање него што је очекивано наредне две године.

ОЕЦД наводи такође да Европска централна банка треба да предузме додатне мере, као што су на пример додатна куповина осигураних обвезница као или откуп суверених обвезница и обвезница фирми. "Неопходна је већа монетарна подршка без које ће наступити продужен период слабе инфлације, и чак дефлације", рекла је главни економиста ОЕЦД-а Катрин Ман у уводном излагању.

ОЕЦД је позивао Европску унију да ублажи своје фискалне стеге и европске владе да троше више наводећи да успорен привредни раст у Европи вуче на доле глобалну привреду. "Евро зона се приближава мртвој тачки и представља велики ризик за светски привредни раст, са високим степеном незапослености и инфлацијом која је далеко од циља" од два одсто Европске централне банке, навео је ОЕЦД.

Организација предвиђа за евро зону раст од 0,8 одсто ове године, 1,1 одсто идуће године и 1,7 одсто 2016.

Прописи ЕУ да њени чланови треба да држе буџетске дефиците испод три одсто од БДП-а су под све већим притиском пошто привреда у Унији не успева да се опорави.

У извештају се наводи да спорији ритам буџетске консолидације које предлажу Француска и Италија у њиховим буџетима за 2015. "изгледа оправдан". Ова оцена саопштена је у тренутку када Европска комисија има проблема да одобри француски и италијански нацрт буџета за идућу годину.

ОЕЦД која окупља 34 развијене привреде је у прогнозама за свет потврдила своја предвиђања из 6. новембра уочи самита Г20, приказавши светску привреду у "малој брзини".

Светски привредни раст ће достићи 3,3 одсто ове године, 3,7 идуће и затим 3,9 одсто, предвођена САД (2,2 одсто, затим 3,1, и 3.0), Кином (7,3 одсто, затим 7,1 и 6,9 одсто) и Великом Британијом (3.0 одсто, затим 2,7 и 2,5 одсто).

Раст ће, по њеним предвиђањима, бити успорен у евро зони, са Француском у тешкоћама и Италијом у још већим проблемима - ОЕЦД предвидја рецесију од 0,4 одсто 2014, затим раст од 0,2 и 1.0 одсто, наспрам снажније Немачке - раст од 1,5 одшто 2014. затим 1,1 одсто и 1,8 одсто.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

26.11.2014 08:29

И они увели санкције Русима тако вам и треба кад вам је нос у дупету обамином незнате ниста без њега

ОДГОВОРИТЕ