Нафта ће бити још јефтинија

Цијене нафте ће највјероватније наставити да пада након што су прошле седмице забиљежиле најнижу цијену у посљедње 4 године, што је посљедица успоравања глобалног раста.

Свијет 25.11.2014 | 14:13
Нафта ће бити још јефтинија

Цијена нафте је 14. новембра била 76,76 долара, прије него што су цијене прошле седмице стабилизоване на близу 80 долара по барелу. Цијене падају од јуна када је барел коштао 116 долара.Консултант у Националној асоцијацији за економска истраживања Роберт Барон је рекао да је то посљедица комбинације неколико фактора укључујући повећану производњу нафте у САД, јачање долара и ниже очекивање раста у Азији.

"Не знам шта се дешава иза затворених врата, али сви фактори на тржишту нафте воде ка нижим цијенама, и то је јаче од онога што САД и Саудијска Арабија могу диктирати. Мислим да су цијене одређене снагом тржишта", рекао је Барон одбијајући спекулације да су САД и Саудијска Арабија оборили цијене како би нашкодили Русији и Ирану.Он је додао да је врло могуће да цијене оду до 70 долара наредне године прије него што се тржиште устабили смањењем производње.

Производња сирове нафте у САД-у је "експлодирала" и у аугусту је износила 8,6 милиона барела дневно, што је највећи ниво од 1986, подаци су Администрације за енергетске информације.Џејмс Пресиадо, аналитичар ове институције, рекао је како ће се цијена кретати око 83 долара по барелу прије стабилизације на 81 долару наредног прољећа.

У међувремену су чланице ОПЕЦ-а задржале своју производњу у складу с тренутним трендовима.Састанак ове организације ће бити одржан у четвртак у Бечу и очекује се њихов став о паду цијена.Аналитичари сматрају да док неки сектори осјећају негативне посљедице нижих цијена нафте, америчка привреда генерално има више користи од овог тренда.

"И потрошачи ће имати користи, јер пад цијена значи да ће трошити мање новца на превоз, а остаће им више новца за друге производе и услуге", рекао је Барон.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

25.11.2014 14:50

Американци диктирају цијену нафте као и осталих производа на свјетском тржишту! Ово са нафтом раде због Руса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозја правда

26.11.2014 07:05

Нису Американци него Језуити ватикански са црним папом

ОДГОВОРИТЕ