Пријава против Горана Салиховића

Адвокат Милан Романић планира да до краја године поднесе дисциплинску пријаву против главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића јер ни након двије године није добио одговор на питање зашто још нису ријешени приговори поводом обавјештења да се обуставља истрага у случају "Добровољачка".

Босна и Херцеговина 25.11.2014 | 08:59
Пријава против Горана Салиховића

Романић, правни заступник оштећених Богдане Томановић и Гордане Гвозденовић, упутио је 28. априла четврту ургенцију Салиховићу ради рјешавања приговора оштећених породица у случају "Добровољачка".

У ургенцији се наводи да породице оштећених траже од главног тужиоца разуман одговор зашто ни након више од двије године од подношења приговора они још нису ријешени.

"Ако желите бити имало објективни и поштивати законитост у раду Тужилаштва БиХ, а за шта се жестоко декларативно залажете, сазовите колегијум Тужилаштва и ријешите ове приговоре, или мислите да још није сазрело вријеме за њихово рјешавање и да мајке погинулих могу још чекати док и оне саме не умру", навео је Романић у ургенцији.

Љиља Граховац, стручни сарадник у Адвокатској канцеларији Милана Романића, потврдила је Срни да Романић планира да до краја године сачини пријаву коју ће послати Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

"Прва притужба у име оштећених Богдане Томановић и Гордане Гвозденовић отишла је 26. јануара 2012. године, када је дужност главног тужиоца вршила Јадранка Локмић-Мисирача.

Након тога су упућене још три ургенције. Посљедња је упућена Салиховићу 28. априла ове године и они још нису одлучили по том приговору", рекла је Граховчева.

Тужилаштво БиХ донијело је 17. јануара 2012. године наредбу о обустављању истраге у случају "Добровољачка" против укупно 14 лица, међу којима Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака.

Истрагу је обуставио међународни тужилац Џуд Романо, који је тада обавијестио Министарство унутрашњих послова Републике Српске да само оштећена страна има право да поднесе притужбу, што су породице погинулих бораца и учиниле.

Припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и "Зелених беретки", 2. и 3. маја 1992. године убили су 42, ранили 73, а заробили 215 војника ЈНА који су се мирно повлачили из Сарајева.

Коментари / 0

Оставите коментар