Мур: Врата Европе и даље отворена

Босна и Херцеговина већ годинама тражи чланство Европске Уније и улазак у НАТО. 

Босна и Херцеговина 23.11.2014 | 15:33
Мур: Врата Европе и даље отворена

Ова питања нису ријешена, то је свима јасно као и да је то циљ БиХ", казао је шеф мисије ОСЦЕ-а у БиХ Џонатан Мур говорећи на данашњој сесији "Круга 99" о теми "Како деблокирати евро-атлантски пут у БиХ?", преноси Анадолу Агенцy (АА).

Говорећи о БиХ, Мур је казао како један од проблема лежи у чињеници великог броја незадовољних грађана који живе унутар државе.

"Нажалост, има пуно незадовољних људи широм БиХ и ја сам то видио својим очима. Не ради се само о људима који су погођени поплавама, ради се о фрустрираним, незапосленим људима. Ова земља има пуно проблема", истакао је Мур те додао како су, за разлику од БиХ, земље регије напредовале у разним сегментима.

Када је ријеч о евроинтеграцијама Босне и Херцеговине, предсједник "Круга 99" Адил Куленовић истакао је како су за застој на том путу одговорне искључиво актуелне власти. Он је такође, подсјетио на шести фебруар ове године када је Европски парламент усвојио резолуцију о БиХ.

"Стоји питање да је од једног бескрајног и безусловног европтимизма код становништва у БиХ након шестог фебруара и усвајања резолуције у којој се на неки начин недовљно јасно говори о федерализацији БиХ, дошло до евроскептицизма који није добар и није позитиван за будуће процесе који ће се десити у БиХ", закључио је Куленовић.

Шеф мисије ОСЦЕ-а у БиХ казао је како је нерално очекивати да БиХ постане чланица Европске Уније "преко ноћи" те да у БиХ из тог разлога постоји тзв. евроскептицизам.

"Јасно је да ЕУ има високе стандарде, њена врата су отворена. Процес проширења ЕУ још увијек траје. Има и више кандидата за чланство. Можда један од разлога за евроскептицизам јесте што неки људи сањају да ће БиХ сутрадан бити чланица ЕУ", казао је Мооре.

На данашњој сесији поред евроатланстких интеграција, разговарано је и о питањима државне сигурности.

"Полазећи од саме улоге ОСЦЕ-а у БиХ мислимо да је важно питање које још једном треба да буде потврђено  питање непромјењљиивости граница на Балкану јер смо у БиХ често суочени са изјавама које на неки начин ревитализирају питање граница на Балкану. Углавном се говори о територијалном интегритету БиХ, а не истиче се оно што је битно, а то је суверенитет БиХ", истакао је Куленовић.

Босна и Херцеговина, према његовим ријечима нема адекватан сигурносни систем попут земаља регије.

"Суочени смо са чињеницом да је Хрватска, а ускоро ће и Црна Гора бити чланица НАТО пакта. Оне имају сигурносни кишобран, а истовремено се у сусједној Србији одвијају различите војне вјежбе гдје обичан човјек не може да се не упита о чему се ради тим прије што су те војне вјежбе рађене са снагама руске сигурности", казао је Куленовић те додао како је присуство шефа Мисије ОСЦЕ-а на данашњој сесији добра прилика за разговор о сигурносним питањима у БиХ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ХА,ХА

23.11.2014 14:59

Ста има БИХ да трази у ЕУ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

23.11.2014 15:50

ВРАТА СУ ОТВОРЕНА,АЛИ МРАК МРКЛИ. НЕКА НЕКО УПАЛИ СВИЈЕТЛО НЕ МОЗЕМО НАЦИ ВРАТА. БАУЉАМО У МРАКУ СА ОВАКВОМ ''ПОЛИТИЦКОМ ЕЛИТОМ''. ЕЛИТА А НАСИ ... ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

24.11.2014 08:13

Ушла је и Мадјарска па сад хоће напоље. Ушла је и Бугарска па сад хоће напоље. Ушла је и Шпанија па их ено цркавају. Ушла је и Румунија па и они цркавају. Хрватска је пред банкротом. Итд, итд. Од ЕУ неће бити ништа. Распашће се у догледно вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИЛУК

24.11.2014 17:05

ИМА ПРОПУХ ДА НАС УБИЈЕ ДОК СЕ НЕ ЗАТВОРЕ,А ТО ЋЕ ДА ПОТРАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ