"Дунав осигурање” кредитирало Перчевића

Везе Горана Перчевића, ухапшеног власника "Интеркомерца" и још седам зависних предузећа, допиру до великих државних предузећа попут "Дунав осигурања" које је куповало вредносне папире и тако га кредитирало, иако је знало да до новца никада неће доћи, пишу Новости.

Србија 21.11.2014 | 10:45
"Дунав осигурање” кредитирало Перчевића

Перчевићеве фирме, пре свих, "Интеркомерц" и "Котекс" издавале су вредносне папире и тако долазиле до "свежег" новца, прихватајући обавезу да ће, када доће рок доспећа, "Дунав осигурању" платити с каматом.

Тако је "Дунав осигурање", пише лист, купило прошле године вредносне папире (обвезнице) "Интеркомерца" у вредности од 194 милиона динара с каматом од девет одсто и "Котекс-а" у вредности од 149 милиона динара са истом каматом, али и других фирми домаћих тајкуна.

"Интеркомерц" и "Котекс" су своје обвезнице "Дунав-у" продавали у више наврата, у укупној вредности од 343 милиона динара (стање на дан 31.12.2013.). Чак је и сама служба за пласман и инвестиције "Дунав осигурања" обавестила своју Управу да су "пробили" законски лимит максималне количине новца коју смеју да уложе у хартије од вредности Перчевићевих предузећа", преноси лист.

Правило налаже да не сме да се пређе граница од један одсто од висине техничких резерви између осталих служе за исплату штете, а што је у случају Перчевићевих предузећа, достигло 1,79 одсто тих резерви.

Због немогућности наплате емитованих обвезница предузећа, а пошто су предузећа била неликвидна и њихови рачуни у блокади, "Дунав осигуирање" је активирало менице преко банака и покренуло поступак активирања хипотека и залога над покретним стварима.

"Дунав осигурање" је истовремено отписало неке доспеле (ненаплаћене) обвезнице "Интеркомерца", "Котекса" и других таквих предузећа у укупном износу од 720,3 милиона динара.

На тај начин "Дунав осигурање" је, практично, свесно кредитирао уз наводну камату, нека предузећа иако је знао да до новца никада неће доћи, пишу Новости.


Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар