Коме је место у уџбеницима?

Оштру полемику у јавности Србије изазвала је фотографија певачице Весне Вукелић Венди у уџбенику социологије. Родитељи сматрају да је пример из те друштвене сфере морао да буде адекватнији. Аутор Владимир Вулетић не види ништа спорно, истичући да јавност треба више да се бави сиромаштвом, насиљем и наркоманијом.

Србија 21.11.2014 | 10:15
Коме је место у уџбеницима?

Висока, народна, популарна, масовна култура, све то илустровано Монализом, Шкотима у килтовима, поп арт-ом и Венди - међу лекцијама су једног од три уџбеника Социологије која се користе у нашим средњим школама. У последњој илустрацији, они којима је уџбеник и намењен, желели би да виде неког другог.

Средњошколци сматрају да би и неке друге личности могле да представе масовну културу, попут репера Марка Шелића Марчела.

Средња школа треба да служи да нешто научимо и прво стекнемо културу и опште образовање, а мислим да венди сигурно није обележје културе, кажу средњшколци.

Савремен, без општих места и сувопарних лекција, тако уџбеник описује његов аутор, социолог Владимир Вулетић. Када је бирао илустрације, каже, није знао ко је певачица. Одабрана је насумично као особа која ради свој посао.

Вулетић истиче да се певачица са слике креће у сфери масовне културе. Ја на овој фотографији заиста не видим ништа што би могло да изазове пуританску јавност, каже Вулетић.

Ако говоримо о неком ширем социолошком смислу, оно што је проблем јесте што пажња јавности привлаче овакве фотографије, а не привлаче неке друге илустрације које нас окружују, попут наркоманије, сиромаштва, насиља над децом, напомиње Вулетић.

Да на проблеме попут наркоманије и насиља треба обратити више пажње, за родитеље није спорно. Ипак, мисле да све што улази у уџбенике треба строже контролисати и немају дилему да је одабир фотографије која је изазвала највише полемике могао бити адекватнији.

Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ" наводи да је уместо те, могла да стоји слика из Гуче, нешто по чему су Срби препознатљиви.

"Ако је у реду да се обради и ова нека друга страна наше масовне културе, то је могло да се уради на неки адекватнији начин и да се опише детаљније контекст у коме стоји, оцењује Соћанинова. 

То је намерно избегнуто, тврди аутор и додаје да ученике треба навести да сами процене шта је добро, а шта лоше.

"Идеја је да децу на неки начин усмеримо да анализирају, да се суоавају и да их решавају, а не да их учимо да бубају", наглашава Вулетић.

Према његовим речима, сакривање чињеница из света у коме живимо, неће помоћи бољем разумевању ствари и неће тај свет учинити бољим.

Свој поглед на једну страницу уџбеника Социологије имају и културолози.

"Једна од порука може бити да ли је потребно угледати се на такву личност," каже културолог Маја Вукадиновић.

"Уколико је критички представљена и анализирана, онда је сасвим у реду да се и таква фотографија и таква личност, која је пре свега старлета, нађе у уџбенику", каже Вукадиновићева.

Како оцењује Вукадиновићева, и о старлетама као културном феномену треба да буде речи у једном уџбенику социологије, јер то и јесте културолошки и социолошки феномен.

Фотографије популарних, интригантних, па и личности сумњивог морала у уџбеницима нису само пракса у Србији.

Ђорђе Балашевић ушао је у читанку босанског језика, а фудбалер Лео Меси у уџбеник физике у Турској.

Можда највећи скандал памти образовни систем Тајланда - уџбеник математике повучен је пошто се у њему нашла фотографија порно глумице.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кк

21.11.2014 09:19

Стварно треба укинути дејтон хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

култура

21.11.2014 09:23

назалост у србији постоји бескрајно много оних који се баве масовном културом. зар тако несто сто раде та весна, дара буба мара итд мозе неко уопсте назвати културом. ту културу треба ограницити само на један канал па ко воли нека гледа, јер слусати нема заиста ста. сунд треба дебело опорезовати.

ОДГОВОРИТЕ