Увести општу накнаду за одбрану од поплава

За одржавање водопривредних објеката у Републици Српској требало би увести општу накнаду за одбрану од поплава, какву имају све земље, а у Српској је укинута 2001. године, рекао је директор Јавне установе "Воде Српске" Драган Анђелић.

Република Српска 21.11.2014 | 09:06
Увести општу накнаду за одбрану од поплава

У интервјуу Срни Анђелић појашњава да ово издвајање треба да буде најмање један одсто из бруто личних доходака, чиме би се годишње обезбиједило 12 до 15 милиона КМ за квалитетно одржавање насипа, обалоутврда, канала и других водопривредних објеката од пресудне важности за одбрану земље од поплава.

Посљедњих година за одржавање водопривредних објеката у Српској издвајано је пет до шест милиона КМ, што је изузетно мало у односу на потребе.

"Посљедњих 40 до 50 година врло мало је улагано у изградњу и одржавање водоприведних објеката, а данас у Републици Српској имамо више од 50 градилишта и обезбијеђених 55 милиона евра од Европске инвестиционе банке.

Ту је и неколико милиона из Фонда солидарности за реализацију програма хитних мјера заштите од поплава које су донесене након катастрофалних поплава 2010. и 2014. године", наглашава Анђелић.

Он упозорава да ће милионска улагања у скупе и вриједне пројекте, попут завршене радикалне реконструкције и надвишења савског насипа у Семберији, постати промашене инвестиције, уколико се не обезбиједи новац за њихово квалитетно одржавање.

"Посебно је важно да се при планирању буџета за наредну годину, као и неколико наредних година, водопривреда означи као приоритет број један и да се обезбиједи више новца за одржавање вриједних и скупих водопривредних објеката који су доведени у ред.

Ту је и каналска мрежа која није одржавана од када је направљена, јер смо у каналима сјекли и пиланске трупце који расту 30 година", истиче директор "Вода Српске".

Он одбацује тврдње да је ова установа споро реаговала током поплава у Српској и објашњава да су дуготрајне процедуре при кориштењу новца из европских и свјетских финансијских институција којима се финансирају радови на санацији и изградњи насипа и других објеката заштите од поплава.

Према подацима "Вода Српске", од наплате водних накнада општинама и градовима у Републици Српској - годишње се врати у просјеку око пет милиона КМ.

Када је ријеч о чистоћи ријека у Српској, Анђелић каже да су сви водотоци у обавезном режиму квалитета прве и друге класе и да је готово 70 одсто анализираних узорака ове године било у границама најчистијих водотока.

Најчистији водотоци су ријека Дрина у свом горњем току и ријеке Уна и Требишњица, а најзагађенији дијелови водотока су Спреча и ријека Босна, низводно од ушћа Спрече.

Најзагађенија ријека Спреча већину отпадних вода доноси из тузланског индустријског басена, а воде овог ријечног слива изложене су и негативном утицају нетретираних отпадних вода из насеља, депонија комуналног отпада.

Ту је и негативан утицај клаоница и отпадних вода прехрамбене индустрије, а у дијелу тока ове ријеке смјештена је и крајње неуређена депонија комуналног отпада града Добоја.

Анђелић наводи да се, у складу са захтјевима Оквирне директиве о водама, квалитет водотока прати на 29 мјерних мјеста - 24 мјеста су у ријечном сливу Саве, а пет мјерних мјеста на водотоцима из слива Требишњице.

Директор "Вода Српске" истиче да Српска уредно испуњава све обевезе према бројним међународним конвенцијама за заштиту вода, као што је конвенција о заштити Дунава, на основу које се обавља мониторинг на девет мјерних мјеста.

Као државни ентитет који великом дужином излази на десну обалу Саве, Српска има посебан интерес да се реализује управљање тим сливом, нарочито у домену заштите вода, укључујући и спречавање акцидентних загађења вода, заштите од поплава, уређења режима вода и уређења корита за пловидбу.

"Међутим, заустављен је пројекат обнављања пловног пута на ријеци Сави дужином од 344 километра кроз БиХ, јер нису обезбијеђена средства Свјетске банке за његово провођење", закључује Анђелић у интервјуу Срни.

Извор: СРНА

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

xсе

21.11.2014 08:15

Андјелицу...сјасите висе се плата..зељезнице..аутопутеви..силни доприноси..па сад и воде..па јес ти нормалан уопште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Регистарција аута

21.11.2014 08:22

А за шта је она накнадна приликом регистрације возила? Помножимо ли са бројем регистрованих па још јроз године дође се до позавидне цифре, која заврши ко зна гдје. Лоповлук и тачка....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

21.11.2014 08:28

Вама у садашњој лоповској власти никад доста.Толике сте паре народне профућкали и стрпали у своје џепове,па би још са народне грбаче да отимате,и опет ће бити по старом-нема пара.Гадови,носите се више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

21.11.2014 08:39

Од плате ми сваки мјесец скида 20км за поплављене и сад би јос хтјели е неце моци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоризонт

21.11.2014 09:30

Они хоће и те паре да имају шта још више да покраду. Овдје с ради само о незнању, немару и организованом криминалу, а не о томе да је у буџетима недостајало пара за одбране од поплава. Ево само један аргумент. Зашто је дозвољавана градња стамбених објеката у зонама за које се зна да су увијек плављене????? Тог директора треба смијенити и кривично гонити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАГА

21.11.2014 09:31

Лоповима и криминалцима никад доста.Ма идите висе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

радиса

21.11.2014 10:01

хало болан, гледај да узмес паре од ових криминалаца сто ваде милионе кубика сљунка а плати неку мизерну накнаду. они се обогатисе, а ми све сиромаснији. докле ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Африка

21.11.2014 10:06

Велики економисти из РС знају само једно, завуци руку у џеп становништву.Имам осјећај да ми је стално нечија рука у џепу. Чувајмо наше институције као зијеницу ока свог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

21.11.2014 10:11

Нека ми неко ко лупа минусе на коментаре објасни засто даје минус на ове коментаре???

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгаљевац

21.11.2014 20:52

Канале и насипе треба редовно цистити , могли би затворенике ангазовати, како осталим земљама има да зараде за лебац и отплате ста мислите ??

ОДГОВОРИТЕ