Градоначелник Лондона на удару порезника

Америчка Пореска управа тражи до градоначелника Лондона Бориса Џонсона да плати дуг по основу неплаћеног пореза на капиталну добит, што он одбија и чак прети да ће се одрећи америчког држављанства.

Свијет 21.11.2014 | 08:47
Градоначелник Лондона на удару порезника

Џонсон (50) је рођен у Њујорку, а у Енглеску се преселио кад је имао пет година, па поседује и британско и америчко држављанство, пренела је "Раша тудеј".

Америчке власти од њега траже да плати порез на капиталну добит од продаје некретнине, у складу са законом о опорезивању добити коју амерички држављани остваре у иностранству.

Џонсон, који се на челу градских власти Лондона налази од 2008. године и планира да се кандидује за члана британског Парламента, још је 2006. у једној колумни навео да ће се "развести од Америке" и одрећи се држављанства те земље, пошто годинама путује искључиво са британским пасошем, а не америчким, који такође поседује.

Он ту претњу није остварио, али се сада та могућност поново појавила, с обзиром на потраживања која од њега имају амерички порезници.

"Можда ће вам бити тешко да поверујете, али ако сте амерички држављанин, Америка ће вам наплатити порез на добит чак и ако сте новац зарадили негде у иностранству. У Британији су пореске стопе значајно више него у САД, а ја сам градоначелник Лондона па све своје порезе плаћам у Британији и то много више него што би плаћао да живим у Америци", рекао је Џонсон.

"САД ме сада прогоне, нећете веровати, због пореза на капиталну добит остварену продајом прве некретнине, што је у Британији ослобођено пореза", наводи градоначелник Лондона, који је на питање новинарке Дајен Рем да ли ће платити порез, одговорио: "Не. Мислим да је то потпуно ван памети. Зашто бих то платио?"

"Могао бих то да платим, али ја свој порез у потпуности плаћам у Великој Британији, где живим и радим", изјавио је Џонсон и додао да и даље поседује амерички пасош зато што је "веома тешко одрећи га се".

Стручњак за порезе Роберт Вуд је за часопис "Форбс" коментарисао да би Џонсон могао да се одрекне америчког држављанства, што Американци последњих година чине у рекордном броју, али га то не би спасило плаћања пореза.

Коментари / 0

Оставите коментар