Бијељина: 121 случај насиља у породици

На подручју Бијељине од почетка година до данас евидентиран је 121 случај насиља у породици, подаци су бијељинског Центра за социјални рад.

Република Српска 21.11.2014 | 08:59
Бијељина: 121 случај насиља у породици

Правник у овом центру Весна Савић каже да су у највећем броју случајева жртве жене, али да је у посљедњих неколико година у порасту и број злостављаних мушкараца.

Она је рекла Срни да је од почетка године до данас забиљежено и пет случајева у којима су жртве дјеца.

Савићева је подсјетила да се дјеца, по новом Закону о заштити дјеце од насиља у породици, евидентирају и као директне жртве уколико су присутна вршењу насиља, односно сукобу родитеља.

Наводећи да се о узроцима насиља у породице тешко може говорити, Савићева истиче да неадекватна комуникација међу супружницима доводи до ескалације која води у насиље.

"Покретач, а не узрок насиља у породици су алкохолизам, љубомора, тешка материјална ситуација... То представља погодно тло за настанак насиља у породици", рекла је Савићева.

Она је додала да су од укупног броја случајева насиља у породици 30 одсто рецидиви.

Према подацима Центра јавне безбједности Бијељина, на подручју које покрива овај центар за девет мјесеци ове године регистровано је 71 кривично дјело насиља у породици, што је за око 14 одсто мање него у истом периоду прошле године.

Током девет мјесеци насиље је извршено над 269 жртава, од којих су 22 малољетне, 177 су жене, а 70 мушкарци.

Једна жртва насиља у породици задобила је тешке, а 49 лакше тјелесне повреде.

За девет мјесеци поднесен је 91 захтјев за покретање прекршајног поступка, изречене су двије заштитне мјере удаљавања починиоца насиља из стана и забрана приближавања и контактирања са жртвом, те 10 заштитних мјера забране узнемиравања или ухођења жртве.

Према подацима Центра јавне безбједности Бијељина, најчешћи извршиоци насиља у породици су мушкарци, а најчешће жртве жене и дјеца.

Коментари / 0

Оставите коментар