Дачић: Русији ни најблаже санкције

Србија Русији неће уводити ни најблаже санкције, рекао је за Данас Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Србија 21.11.2014 | 08:20
Дачић: Русији ни најблаже санкције

Он је на питање листа Данас постоји ли могућност да Београд уместо економских Москви уведе бар блажи облик санкција, као што је то на почетку кризе у Украјини урадила ЕУ, одговорио да се неће уводити санкције Москви.

С обзиром на инсистирање ЕУ да Београд треба постепено да усклађује своју политику са европском, поставља се питање да ли би Србија могла под притиском Брисела, и у жељи да му на неки начин удовољи, а истовремено не угрози своју економску везу с Русијом, да Москви уведе блажи облик мера попут забране уласка неким особама из Русије на територију Србије или блокаде рачуна уместо строгих економских баријера.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику, за Данас каже да се добро зна које је мере увела ЕУ и да је у том контексту важно да Србија постепено усклађује своју политику.

Упитана на какву би реакцију Брисела наишла евентуална одлука Србије да уместо оштрих уведе блажи степен мера, Коцијанчич је одговорила да не може да спекулише о различитим сценаријима.

Маја Бобић, генерална секретарка Европског покрета у Србији, за Данас каже да је технички изводљиво да Србија, ако то евентуално одлучи, уведе блажи степен санкција.

“С обзиром на то да Србија није прихватила ниједну одлуку Савета министара спољних послова када је реч о Русији, тиме би бар делом ускладила своју спољну политику по том питању”, наводи Бобић.

Она није сасвим сигурна како би такво понашање Брисел прихватио, али оцењује да то свакако не би шкодило Србији.

“Иако све земље чланице потписују заједничке изјаве, нису увек све потпуно сложне око неких питања, јер неке нешто добијају а неке губе. И по питању Русије у земљама ЕУ има неуједначених ставова.

Неке земље су спремније да иду корак даље док неке због својих интереса нису”, објашњава Бобић.

На питање како би Русија реаговала на благе санкције, она каже да свакако не би била задовољна иако је то не би пуно погодило, јер је јасно да им је стало да Србија задржи овакав став.

Како је писао Дојче веле, ЕУ се дуго концентрисала на тростепени модел санкција који је донесен на мартовском самиту Уније. Прво су заустављени разговори о даљем приближавању ЕУ и Русије и преговори о безвизном режиму за руске грађане. Осим тога, суспендовани су разговори о економском споразуму.

Потом је Русија искључена из неких међународних тела као што је Г8, које је без Русије опет постала Г7. Други степен санкција донео је забрану уласка на територију ЕУ и блокаду банковних рачуна за до сада 95 особа, Руса и Украјинаца, за које се тврди да дестабилизују Украјину.

Исто тако на десетине предузећа и организација немају више приступ својим рачунима у ЕУ. Унија је пооштравала санкције које обухватају економске мере.

ЕУ уцењујући Србију жели да постигне да се она придружи санкцијама против Русије, изјавио је председавајући Одбора за спољне послове Думе Алексеј Пушков.

Извор: Данас

Коментари / 0

Оставите коментар