Путин спасио Русију од распада

Бивши председник СССР-а Михаил Горбачов позитивно је оценио улогу садашњег председника Владимира Путина у историји Русије, али га је такође упозорио да не понавља исте грешке које је он правио док је био на челу Совјетског савеза.

Свијет 21.11.2014 | 07:50
Путин спасио Русију од распада

Путин је имао велику улогу у стабилизацији ситуације у земљи након што је Борис Јељцин сишао са власти, када је главни задатак био да се Русија спаси од распада, рекао је Горбачов на представљању своје нове књиге "После Кремља" у Москви.

Иако су коришћене ауторитарне методе, циљеви које је Путин зацртао се поклапају са интересима већине, истакао је Горбачов.

"Ми имамо председника, оствареног председника, али се чини да је почео да пати од истог обољења од којег сам патио и ја за време перестројке - претераног самопоуздања", упозорио је бивши лидер Совјетског савеза.

"Тада се чинило да смо ухватили Бога за браду", рекао је Горбачов, подсећајући се периода док је био на челу државе и покренуо перестројку.

Он је навео како је сигуран да се Русија неће вратити у прошла времена. "Људи, а посебно они млади, одрасли су у време гласности и нико не може да их врати у време у којем смо живели ми", истакао је Горбачов.

Присећајући се притиска под којим је био након што је поднео оставку у децембру 1991. године, бивши председник СССР-а је рекао да је то издржао и да планира још дуго да живи.

Горбачов, добитник Нобелове награде за мир, објавио је и да ради на програму за стабилизацију ситуације у свету.

"У Берлину, приликом обележавања 25. годишњице рушења Берлинског зида, добио сам позив из озбиљних светских кругова да почнем да радим на програму који би донео мир свету и спречио крваве сукобе који се сада догађају", рекао је Горбачов.

Коментари / 0

Оставите коментар