Дошао у Норвешку "на блеф" и нашао посао за 16 дана.

Матео Петриц (35), Хрват из Посушја, отпутовао је у Норвешку "на блеф" и храброст му се исплатила, преноси "Цроеxпресс".

Занимљивости 20.11.2014 | 08:19
Дошао у Норвешку "на блеф" и нашао посао за 16 дана.

"Имао сам где да спавам и шта да једем, али нисам имао посао. Кад сам стигао нисам знао ни реч норвешког, осим 'лордаг', субота, јер су ме пријатељи зезали да ћу једва чекати тај дан", прича своју причу Матео у групи Идемо у Норвешку на Фејсбуку, преноси портал ЦроЕxпресс.

Одмах се бацио на тражење посла. Куцао је на врата хотела, ресторана и кафића, остављао ЦВ, јављао се на сваки прихватљив оглас на интернету. Понадао се кад му је неки Шпанац обећао посао у хотелу.

"Ми, странци, морамо да се помажемо међусобно, дођи у уторак, имаш посао", рекао му је у петак. Сав озарен, Матео се у уторак запутио у хотел, где га је дочекало "извини, али...".

Међутим, само 16 дана после доласка у Норвешку стварно је добио посао у фирми специјализованој за чишћење и селидбе. Почео је да ради 10. новембра и куца у дрво да досад није дигао "ништа теже од 5 килограма".

Матео саветује придошлицама у Норвешкој да папирологију не решавају у главној полицијској станици, него у некој мањој, јер ће то много брже урадити. Он је то завршио за неколико минута. Од папира треба понети уговор с послодавцем, пасош и доказ да сте остварили примања у Норвешкој (доказ је платна листа која се добија једном недељно).

Следећи корак је Скат (Скатт), пореска управа. Тамо се носи документ добијен у полицији, пасош, уговор с послодавцем и попуњен образац који постоји на интернету. И тамо се све брзо решава.

Углавном, такозвани "Д" број, који добијају странци који долазе у Норвешку да раде мање од шест месеци, Матео ће добити поштом за највише 10 дана. Тада ће у банци отворити рачун и добити скат картицу, на основу које ће послодавац знати колико треба да му одбија од плате на име пореза.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

све је могуце

20.11.2014 21:36

кад имас ХР пасос све је могуце иако си из Босне :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

омарска

21.11.2014 10:11

Па није отисао на блеф , имао је где да једе, спава. Мозе ли се са тим ХР пасосем радити у Аустрији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.11.2014 18:44

Јест и насао посао цисцење и носање ствари,пази ледја ј..ес Норвеску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

21.11.2014 22:02

Браво тако се бори за зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

тражим посао

23.11.2014 08:05

Већ сам писао а ево опет. Једина добра ствар уласком у еу је та да узмеш особну хрватску а може и пасош и идеш тражит посао у еу као да идеш из Осијека у загреб. Ако ћеш радити до 6 мјесеци као овај момак а ако ћеш дуже требају да одобре радну дозволу и то се чека до мјесец дана а наводно од идуће године неће требати

ОДГОВОРИТЕ