Бањалука: Апел возачима трактора

Центар јавне безједности /ЦЈБ/ Бањалука у апелу возачима пољопривредних возила истиче да су обавезни да на јавном путу управљају технички исправним возилом са посебним акцентом на посједовање и кориштење свјетлосно-сигналних уређаја и свјетала за означавање возила.

Република Српска 18.11.2014 | 13:44
Бањалука: Апел возачима трактора

Подаци за девет мјесеци ове године показују да се на подручју ЦЈБ Бањалука догодило 2.712 саобраћајних незгода, од којих 30 у којима су учествовали возачи трактора и 10 саобраћајних незгоде у којима су учествовали возачи радних машина, саопштено је из ЦЈБ Бањалука.

У овим саобраћајним незгодама лакше је повријеђено пет возача трактора, један је задобио тешке тјелесне повреде, док су два смртно страдала, наводи се у саопштењу поводом сезоне пољопривредних радова која је у току. Из ЦЈБ Бањалука истичу да досадашња искуства показују да приликом контроле ових учесника у саобраћају и саобраћајних незгода значајан број трактора и радних машина који учествују у саобраћају није регистрован, да су возила технички неисправна, посебно када је ријеч о свјетлосно-сигналним уређајима, да возилом управљају лица која немају испуњене услове за управљање овом врстом возила или да управљају под дејством алкохола.

"Неријетко се дешава да се непрописно и неправилно превозе лица на тракторима и прикључним возилима, као и други прекршаји који говоре да највећи број лица која управљају и превозе се овом врстом возила не поштују саобраћајне прописе и нису довољно едуковани и недовољно познају законске обавезе којих морају да се придржавају приликом учешћа у саобраћају", наводи се у саопштењу.

Из ЦЈБ Бањалука додају да ће полиција превентивним и репресивним мјерама утицати на возаче трактора и радних машина да поштују законске одредбе, да испуњавају услове за безбједно и правилно учествовање у саобраћају на путевима, а све с циљем смањења броја саобраћајних незгода у којима учествују ова возила и на побољшање стања безбједности саобраћаја..

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПД

18.11.2014 13:29

Ови трактори су опасност на путу треба више водити контролу и не пуштати их неосвјетљене и неисправне у саобраћај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wиен

18.11.2014 13:34

Сви смо ми уцесници саобрацаја цим се укљуцимо на јавни пут па цак и као пјесак уцинимо сви по мало и бице свима висе сигурности !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

18.11.2014 13:56

Јесмо сви учесници у сабраћају само је неко више одговоран а неко мање неки дан нека баба је возила испред мене нити се зна испаркирати нигдје не даје жмигавац једва вози у другој брзини страшно и ја се сад питам откуд њој возачка дозвола и ко је одговоран за то?

ОДГОВОРИТЕ