Најугроженији језици Европе

Сваког тренутка 13 европских језика може потпуно нестати, а угрожено је чак 33, упозорава УНЕСЦО који наводи да су ти језици на листи оних који су већ у процесу нестанка.

Свијет 18.11.2014 | 10:30
Најугроженији језици Европе

У првој групи угрожених језика налазе се они који се још користе, али ретко. У другој су они који су већ у процесу изумирања и којима се споразумевају само малобројни припадници старијих генерација, а те језике млађи нити користе нити разумеју.

Најугроженији је готшејски дијалект њемачког језика, којим говори мало позната и недовољно проучена група готшејских Немаца из словеначког града Кочевје. Само шест људи данас говори галичким дијалектом караимског језика, некада веома распрострањеном на западу Украјине.

На свету је преостало само 20 познавалаца вотског језика којим је некада говорио малобројни народ Вота из Кингисепског региона Лењинградске области Русије. Килдински лапонски језик из централног дела Кољског полуострва је такође у озбиљној опасности, а према подацима УНЕСКА, око 787 људи говори тим језиком.

На списку се налази осам језика народа који живе у Француској, четири у Великој Британији, три у Шведској, као и језици у Хрватској (истро-романски, који говори свега око 300 људи), Бугарској, Италији, Грчкој, Немачкој, Финској, Норвешкој и Летонији.

Критично угрожени европски језици (број оних који се служе тим језиком):

Готшејски, Кочевје у Словенији (непознат)
Терско самски језик, Лавов, Украјина (6-11)
Караимски, Галиција, Украјина (6)
Пите-самски језик, Ареплуг, Шведска (мање од 10)
Уме-самски језик, Арвидсјаур, Шведска (мање од 10)
Вотски, Кингисепски регион, Русија (20)
Гагауски, Делиорман, Бугарска (100)
Тöитсцху, Исим, Италија (200)
Кападокијски, Кавала, Грчка (300)
Цаконски, Леонидио, Грчка (300)
Корнишки језик, Корнвол (574)
Менкс, Острво Мен, Велика Британија (Последњи човек ком је то био матерњи језик умро је 1974.)
Ливски језик, Курландија, Летонија (Последњи човек ком је то био матерњи језик умро је 2013.)

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар