Упозорење УН: Епидемија насиља над женама

Специјални извештач УН за насиље над женама Рашида Манџу оценила је да је овај проблем попримио епидемијске размере.

Свијет 18.11.2014 | 07:00
Упозорење УН: Епидемија насиља над женама

"Да се ради о медицинском проблему већ би било проглашено ванредно стање, имајући у виду размере насиља над женама у свету," рекла је она на конференцији мреже "Жене против насиља у Европи" у Бечу.

Она је подвукла да је заштита жена од насиља задатак држава које треба да се побрину да починиоци буду кажњени, а жртве заштићене.

У међувремену, насиље над женама се сматра кршењем људских права, али још постоји подела "насиље на јавном месту" и "насиље у породици", које не добија довољно пажње, рекла је Манџу.

У опхођењу са жртвама насиља значајна улога најпре припада полицији, рекла је Манџу додајући да у тој области постоје проблеми у многим земљама, јер се жене-жртве често не сматрају озбиљно или се терају да се врате кући код насилника.

"Традиционална друштва одлучују претежно у корист мушкараца", констатовала је она додајући да је насиље над женама стална појава која је у непрестаном порасту.

Свака трећа жена у Европи и свака пета у Аустрији је од своје 15. године живота претрпела физичко или сексуално насиље, указала је на конференцији у Бечу потпредседница Европског парламента Улрике Луначек.

Коментари / 0

Оставите коментар