Компулсивна куповина је ментална болест?

Компулзивно куповање може да буде знак дубљег психичког проблема, упозорава немачко друштво за психосоматску медицину и медицинску психотерапију.

Здравље 15.11.2014 | 11:54
Компулсивна куповина је ментална болест?

Компулзивно куповање може да буде знак дубљег психичког проблема, упозорава немачко друштво за психосоматску медицину и медицинску психотерапију (ДГПМ).

Повремени одлазак у неконтролисану куповину догађа се многима, али ако те епизоде постану пречесте и доносе само краткотрајни осећај задовољства и потврде онда могу представљати знак психичког поремећаја, пише портал Магазин.

Људи склони честим нападима куповања покушавају после тога да сакрију и забораве све што су купили због осећаја срамоте и кривице, а у многим случајевима неконтролисано куповање јавља се у комбинацији с другим психичким поремећајима попут депресије.

Пред напад куповања може се појавити епизода депресије, стреса или досаде, тврде немачки психотерапеути. Они додају да пре него што потраже стручну помоћ, такве особе су често већ изложене финансијским, правним проблемима и проблемима у друштву и зато им ДГПМ саветује да потраже помоћ.

Иначе, компулзивност представља тежњу да се обаве и понављају одређене радње које се доживљавају као унутрашња принуда уз пратеће осећање да субјекту прети навала анксиозности ако ту радњу не обави.

У типичне компулзивне радње, између осталих, спадају ритуално прање руку, извођење неких непотребних операција приликом изласка из куће или доласка у њу, пребројавање или прескакање плоча на путу...

У психоанализи компулзивност се објашњава као повратак потиснутог у опсесивним неурозама у којима је оно што је потиснуто неудруживо са свесним делом личности.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар