Ухапшен доктор одговоран за стерилизацију

Индијски љекар Р. К. Гупта, који је извршио процедуру стерилизације након које је умрло најмање 13 жена у централном дијелу Индије, ухапшен је, а он за смртне случајеве окривљује лоше постопреативне лијекове.

Свијет 13.11.2014 | 10:45
Ухапшен доктор одговоран за стерилизацију

Према ријечима званичкима медицинске службе у индијској држави Чатизгар, С.К. Мандала, Гупта, који се крио послије операција извршених током викенда, ухапшен је у рођаковој кући недалеко од града Биласпура.

Током викенда извршене су операције над 83 жене у склопу бесплатне државне кампање за стерилизацију, али је неколико десетина њих пребачено у болнице у Биласпуру.

Мандал је нагласио да је Гупта извршио више од 80 операција за само шест часова, што је јасно кршење државног протокола према којем је хирурзима забрањено да дневно изврше више од 30 захвата за стерилизацију.

Он је додао да је истражиоцима наређено да покушају да утврде да ли су женама дати лоши лијекови.

Стручњаци истичу да су смртни случајеви резултат потпуног недостатка медицинског надзора и чињенице да је индијска Влада одредила циљеве за стерилизацију настојећи да стабилизује све већи број становништва.

Мандал је раније изјавио да је Гупта навјероватније био под притиском да постигне задати циљ од око 15.000 стерилизација.

У јануару је државна Влада похвалила Гупту због извршених 50.000 лапараскопских тубектомија.

Стерилизација је и даље најпопуларнији метод контроле рађања у Индији и бројне жене одабирају ту могућност јер им један захват омогућава да преузму контролу над својом плодности.

Извор: Агенције

 

Коментари / 0

Оставите коментар