Сад бих био против бомбардовања Србије

Немачки нобеловац Гинтер Грас оценио је да је направио погрешну процену и да би се данас залагао против бомбардовања Србије.

Свијет 12.11.2014 | 16:51
Сад бих био против бомбардовања Србије

"Ту је било Косово у коме је Србија спроводила терор над албанским становништвом и ја сам био за то да то мора да се оконча. Био сам, међутим, против бомбардовања Србије и Београда, поготову када су те чувене колатералне грешке узеле маха", рекао је Грас за недељник Време.

"Требало је предвидети да ће акцију предводити Америка, да се неће зауставити на Косову и да ће се проширити на Србију. То је била моја погрешна процена, данас бих се са додатним искуством са америчким
војним интервенцијама и њиховим последицама залагао против бомбардовања", рекао је Грас.

Грас је оценио да се свет налази у Трећем светском рату, а будући историчари ће расправљати око тога када је тачно почео.

"То је процес који се развија тихо и постепено, који се протеже од једног до другог бојишта која су далеко једно од другога, а ипак је код свих очигледна немоћ политике и снага привреде која је преузела примат", објаснио је он.

"Раније никоме не би на памет пало да, на пример, конфликт са Русијом око Украјине има везе са оним што се дешава у Сирији. А повезани су због свеопште немоћи политике да се проблеми реше преговорима. Ако је ту нафта, онда се напада, ако нема нафте, онда не", додао је Гинтер Грас.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРЕТО ДРВЕНИЦА

12.11.2014 16:21

ФАШИСТА ОСТАЈЕ ФАШИСТА ШВАБЕ СУ ДОСТА СРБА ПОБИЛИ

ОДГОВОРИТЕ