"Исламска држава"- најбогатији терористи

"Исламска држава", која је прогласила калифат на територији Сирије и Ирака, налази се на првом мјесту листе најбогатијих терористичких мрежа, објавило је израелско издање магазина "Форбс".

Свијет 12.11.2014 | 15:21
"Исламска држава"- најбогатији терористи

Вриједност имовине ове организације, која је заузела кључна нафтна поља и рафинерије у обје земље, процијењена је на двије милијарде долара.Ова ирачка сунитска група, наводно, зарађује два милиона долара дневно продајом сирове нафте. Цијена барела креће се у распону од 25 до 50 долара, а екстремисти продају скоро 30.000 барела нафте сваког дана.

Палестински покрет Хамас има годишњи обрт од милијарду долара, највише захваљујући финансијској подршци коју добија од држава из региона Персијског залива, хуманитарних фондова и организација.Међу десет најбогатијих терористичких мрежа спадају и колумбијска Револуционарна народна армија /600 милиона долара/, либански Хезболах /500 милиона долара/, авганистански талибани /400 милиона долара/, те Ал каида и њени сарадници /150 милиона долара/.

Многе од ових организација умијешане су у кријумчарење људи, дроге, оружја и историјског блага. Екстремисти често нападају локалне грађане и пљачкају државна предузећа и банке.

Коментари / 0

Оставите коментар