Сада сумњиви и јабуке и кромпир!

Након анализа цитруса за које се сумњало да на кори имају повећану концентрацију канцерогених пестицида, сада би сличну анализу могли проћи и кромпир и јабуке.

Босна и Херцеговина 11.11.2014 | 21:15
Сада сумњиви и јабуке и кромпир!

Како је ова година била кишна, да би се спријечило труљење и јабука и кромпира, оно је третирано фунгицидима и до 25 пута, што не искључује могућност да се канцерогене материје не нађу на кори тог воћа и поврћа, упозоравају стручњаци.

Кромпир и јабуке се пестицидима третирају 20 пута, па и више с обзиром на кишну годину и повећану трулост. Многи воћари из бојазни воћке прскају и више него што треба.

Мишљења грађана су подјељена. Неки се боје, а неки не, прекомјерне употребе пестицида.

У Пољопривредном институту савјетују да се произвођачи више консултују са стручњацима из области заштите биља, како би се избјегло непотребно прскање. Што се тиче увозног воћа и поврћа, у инспекцији тврде да се будно мотри увоз и свака нелегалност санкционише.

Из Агенције за безбједност хране БИХ савјетују да је најбоље да се кора воћа не користи за исхрану, посебно не лимуна, наранџе и јабука.

У свему овоме, кажу, најважније је да надлежне институције раде свој посао. У Инспекторату РС су нам потврдили да су недавнио контролисане наранџе из Јужне Африке и Уругваја, клементине из Шпаније и Италије, грејпфрут из Изреала и лимун из Турске. Анализа је показала да нема недозвољених количина пестицида.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марија

11.11.2014 16:09

Па ста нам то раде .гдје је ту инспекција ,сакрили се ко мисеви јер су узели паре да цуте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТРОВ

11.11.2014 21:02

ХАЈДЕ ОТРОВНО ОВО ОТРОВНО ОНО ЈОС НИКО НЕ УМРИЈЕ НИ ОД ЛИМУНА НИ ОД НАРАНДЗИ НЕЦЕ НИ ОД КОМПИРА.ЈОС МАЛО ПА ЦЕТЕ И ХЉЕБ ОБЈАВИТИ ДА ЈЕ ЗАТРОВАН. МА ДАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

11.11.2014 21:55

одговор за @отров да нико не умире И није се цуло да је умро од лимуна. Нецес то ни цути али види колико је повецан број смртности од карцинома. Није то отров поједес лимун И умрес него треба времена да продје. Тако да ниси у праву за своју изјаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пд

12.11.2014 00:16

То је посао инспекције и треба водити рачуна шта увозимо то би све требало да се испита а не овако страшити народ те јесте затровано те није а ми обични људи немамо појма шта једемо.

ОДГОВОРИТЕ