Инцко: Нови начин вођења политике

У складу са својим мандатом према Дејтонском мировном споразуму, високи представник Валентин Инцко је поднио редовни извјештај Бан Ки-Муну, генералном секретару Уједињених нација, у којем је презентовао стање у вези с провођењем Мировног споразума у Босни и Херцеговини за период од 21. априла 2014. до 21. октобра 2014. године.

Босна и Херцеговина 11.11.2014 | 07:53
Инцко: Нови начин вођења политике

Високи представник је упозорио како је силазна путања којом се креће Босна и Херцеговина, нажалост, настављена и да су највећи проблеми узроковани опструкцијом и неефикасношћу на различитим нивоима власти.

Социјалне и економске тешкоће, које су посљедица такве ситуације, додатно су усложњене због катастрофалних посљедица прољетних поплава које су резултирале штетама у износу већем од двије милијарде евра.

Високи представник је нагласио да је за рјешавање ове ситуације „потребно одлучно престати с досадашњом праксом и почети с новим начином вођења политике.“

Неуспјех власти да успјешно реагују на поплаве, непрекидна оспоравања Дејтонског споразума и антидемократска изборна реторика представљају озбиљне проблеме, рекао је високи представник у свом извјештају.

Он је такође рекао да је од виталног значаја стално присуство војне мисије ЕУ у Босни и Херцеговини с извршним мандатом, јер то омогућава ОХР-у и другим агенцијама да врше свој мандат и улијева значајну дозу повјерења грађанима БиХ у сваком дијелу земље.

Он је нагласио да у току извјештајног периода власти нису начиниле никакве конкретне помаке у смислу реализације циљева које је поставио Управни одбор Савјета за провођење мира; нити је у Мостару успостављен правичан и уставни изборни систем.

Као позитивну вијест, високи представник је споменуо како се учешће јединица Оружаних снага БиХ у мировним операцијама широм свијета успјешно наставља и да је Босна и Херцеговина начинила кораке у правцу преузимања одговорности за контролу ваздушног саобраћаја од својих комшија након споразума постигнутог под окриљем Европске организације за сигурност ваздухопловства (ЕУРОЦОНТРОЛ) да би Центар обласне контроле БиХ (БХ АЦЦ) постао оперативан.

Високи представник ће се обратити Савјету безбиједности УН-а данас, 11. новембра 2014. године, да би директно информисао чланове Вијећа сигурности УН-а о ситуацији у Босни и Херцеговини.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цкони

11.11.2014 10:07

Док је Милета биће и Инзка, и обрнуто...

ОДГОВОРИТЕ