ФАО инвестира 5 милиона евра за поплављене

Организација УН за храну и пољопривреду /ФАО/ планира да, на име помоћи поплављеним пољопривредним газдинствима, у БиХ наредне године инвестира 5.000.000 евра, најавио је менаџер ове организације за БиХ Владо Пијуновић.

Босна и Херцеговина 10.11.2014 | 17:46
ФАО инвестира 5 милиона евра за поплављене

"ФАО је током мајских поплава интервентно дјеловао за сва угрожена подручја у БиХ. Само у Добоју евидентирано је више од 500 корисника наше помоћи", изјавио је Пијуновић данас у Добоју након састанка са корисницима помоћи и представницима градске управе.

Он је нагласио да је сврха данашњих разговора да се анализирају ефекти досадашње помоћи и у складу са потребама унаприједе за наредни период.

Пијуновић је објаснио да ФАО израђује пројекте на основу улазних података пољопривредника у сарадњи са локалним управама и министарствима пољопривреде.На основу статистичких података, а у сарадњи са локалним властима, бирају се крајњи корисници помоћи, након чега слиједи и реализација пројекта.

Начелник градског Одјељења за пољопривреду Душко Паравац рекао је да је ФАО за јесењу сјетву поплављеним пољопривредним газдинствима са подручја Добоја обезбиједио 70 тона сјеменске пшенице, те 39 тона сточне хране за музне краве.

Он је навео да је 2.600 пољопривредних газдинстава претрпјело директну штету током мајске поплаве од 5.000.000 КМ, док се она од августовске још обрађује.

Према његовим ријечима, индиректна штета од поплава је много већа, јер је од 35.000 хектара обрадивог земљишта на подручју Добоја 2.000 хектара трајно изгубљено за пољопривреду.

Паравац је истакао да градска управа у сарадњи са ресорним министарством Републике Српске предузима активности на ревитализацији оштећених пољопривредних површина и пољопривредне производње у вези са пројектом Свјетске банке, изразивши наду да ће током наредне године велики дио посла бити и реализован.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модрица одзак

10.11.2014 17:01

Дзаба дајете паре, нико нема концесије за експлоатацију сљунка из ријеке Босне, двадесет багера ваде нон стоп сљунак тј. краду инспекција цути полиција исто а Страбаг и Еуро Асфалт материјал добијају дзаба. Дрзава дневно губи десетине хиљада марака, огроман криминал и нико ниста не предузима а насипи порусени поплаве нам не гину. Километар ауто пута седам милиона еура, помози нам бозе.

ОДГОВОРИТЕ