Могерини именовала истражитеља

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поверила је данас истрагу о корупцији у Еулексу професору Жан-Пол Жаку, угледном стручњаку за међународно право.

Србија 10.11.2014 | 17:19
Могерини именовала истражитеља

“Данас сам именовала професора Жака да као независтан стручњак преиспита примену мандата Еулекса, са посебним фокусом на оптужбе за корупцију”, навела је Могерини у саопштењу за медије.

Она је од Жака затражила да јој у року од четири месеца достави резултате истраге и препоруке за даље кораке.

Одлука високе представнице уследила је након озбиљних оптужби на рачун Еулекса које је објавио приштинскилист “Коха диторе”, а потврдила бивша тужитељка европске правосудне мисије Мари Бамије.

Према тим оптужбама, високи функционери Еулекса су узимали новац и одржавали непримерене везе са лицима оптуженим за тешка кривична дела, док су други спречавали да се случајеви корупције истраже.

Бамије је након тога суспендована под сумњом да је доставила податке о корупцији медијима, а новинар “Кохе” тврди дас у му функционери Еулекса претили кривицним прогоном ако настави да пише о тој теми.

Могерини је под притиском јавности и Европског парламента просле недеље најавила да ће именовати независног експерта да испита аферу, што је данас и учинила.Жан-Пол Жак је стручњак за међународно право који је предавао на више европских универзитета, а једно време је био директор правне слузбе Савета ЕУ.

Могерини је у саопштењу подвукла да је у општем инетересу да се оптужбе расветле до краја како би се очувао кредибилитет Еулекса, а мисија наставила рад на сузбијању корупције и организованог криминала.

Коментари / 0

Оставите коментар