Павић: Све опције су отворене

Предсједници ДНС-а Марко Павић, НС Адам Шукало и Српске радикалне странке Драган Ђурђевић потврдили су на данашњем састанку у Бањалуци пуно јединство коалиције центра окупљене око ДНС-а.

Република Српска 10.11.2014 | 17:28
Павић: Све опције су отворене

"Ове три странке и даље ће радити заједно, договарати и ићи заједно у коалиције. Желимо да поручимо свима који желе да ангажују партију или појединце из ове коалиције да то не могу", рекао је Павић новинарима, након састанка.Павић је поручио да ће ова колиција прво исцрпити све могућности разговора са СНСД-ом, те да ће, ако то не успије, онда ићи даље.

"Ако тај разговор не уроди плодом, разговараћемо и са другом страном, али нећемо лицитирати нашим захтјевима и људима или уцјењивати", појаснио је Павић.Он је рекао да ће заједничко опредјељење ове три странке бити партије које желе да донесу напредак Српској, програм и политике које се утврде, и на бази тога ће се опредијелити.Одговарајући на питање да ли ДНС и коалиција окупљена око ове странке подржавају Жељку Цвијановић за мандатара за састав нове владе Српске, Павић је подсјетио да је ова коалиција договорила са СНСД-ом да има право прва избора и да то право остаје.Он је рекао да је став ДНС-а да је за сваку странку ризик правити договор са Коалицијом "Домовина", односно са онима који су прије неколико мјесеци давали онакве изјаве.

"Они могу бити дио власти због математике осам, пет, три по националној структури, али не могу бити одлучујући фактор са онаквим ставовима који вријеђају осјећаје, а противни су Дејтону и Уставу Републике Српске", каже Павић, истичући да ко год прихвати такве ставове прихвата драстичне промјене уставног уређења БиХ и Републике Српске.Коментаришући могућност најаве из Лондона и Берлина о отварању ИПА фондова према БиХ, под условом да новоизабрана власт започне институционалне реформе, Павић је рекао да је коалиција око ДНС-а заинтересована за реформе, али само у оквирима Устава БиХ, без наметања централизације.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Павић је указао да странке потписнице програмских принципа немају националну, нити математичку већину у парламенту БиХ."То је прича слична оној јуче из Бијељине када Савез за промјене нуди потписе 36 посланика и тражи да се мандатар одреди из наше средине.

Мандатара даје предсједник Републике Српске који није везан никаквим потписима посланика и може одредити мандатара онако како он сматра да треба, али је нормално ко одговорно ради да ће водити рачуна да тај има већину од 42 посланика", навео је Павић.Предсједник Српске радикалне странке Драган Ђурђевић рекао је да ова странка остаје заједно у коалицији са ДНС-ом и да нико не може разбити јединство ове коалиције.

"Нисам престрашен потписима 36 посланика Савеза за промјене, као ни јуче потписаним програмским принципима у Сарајеву која је прича `Берлин-Лондон`", истакао је Ђурђевић.Предсједник НС Адам Шукало рекао је да ова странка остаје у коалицији центра са ДНС-ом. Он је нагласио да је ова странка ушла у политичку арену да се Република Српска не дијели, као што се, нажалост, подијелила након избора."Наш услов за улазак у Владу Српске и генерално прављење било које друге коалиције јесте да Република Српска и БиХ крену реформским путем", каже Шукало.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

м.10.11.2014

10.11.2014 15:11

Павићу да ми је твоја глава да се мало одморим видиш да не знаш да ли си пошао или дошао зашто не идеш чувати унучад или играти шах са пензионерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

10.11.2014 15:27

Сукало це први прици Савезу за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супкало

10.11.2014 15:31

Само име казе да це да им Сукне.Ја се кладим да це Адам да га забије у надокнади времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфинга

10.11.2014 15:40

Копрцају се. Блефирају. Знају да је готово са режимском коалицијом. Сад Павић покушава да преживи истичући некакву нову коалицију. Каква су коалиција ДНС, плус Шукало плус Дјурдјевић. Смијешно. Сутра ће Шешељ кад стигне одмах рећи, "Какав Дјурдјевић, ко је тај! Он с радикалима нема никакве везе! Добио је изборе позивајући се на мене. Ако се хоћеш позивати на мене онда одмакни од Павића!" Павић каже да неће уцјењивати! Довољно је да га Босић само назове и каже додји данас на састанак ту и ту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни Сускало

10.11.2014 15:57

Прије неко веце је Сускало рекао да је дугогодисњи пријатељ Александра Вуцица.Ста це сироце??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.11.2014 16:11

Павиц би мозда и прихватио коалицију са Савезом за промјене, али не смије Недељко Цубриловиц из његове странке јер је упетљан у махинације око изградње аутопута Бањалука - Градиска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

10.11.2014 16:15

Лазете ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

10.11.2014 17:13

Павицу ето СИПЕ по тебе размисли добро имас времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за '' супкала''

10.11.2014 17:14

Е свака ти цаст, слатко сам се насмијала твом коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

10.11.2014 17:15

СИПА ЦЕ то да ријеси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.11.2014 17:16

Још мало Павићу, још мало. Ускоро ће ти бити касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виолина

10.11.2014 19:48

Павићу, бјежи и сакриј се негдје у руднику у Омарској. Ко је нама водио државу 10 година! Ужас! не зна се ко је гори он или Чубриловић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

11.11.2014 06:08

Павићу буди уверен да ће ти Додик све обећати и куле и градове а после ће ти ... да ћеш се изгубити.. Зар још ниси скужио ко је Додик...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАЈЛО

11.11.2014 18:31

ОВОМ ПАВИЦУ ЈЕ МОЗАК НА ГОДИСЊЕМ ОДМОРУ ОД РОДЈЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ