Преминуо режисер Зоран Чалић

Српски филмски редитељ и сценариста Зоран Чалић преминуо је у Београду у 84. години, саопштило је Удружење филмских умјетника Србије.

Србија 10.11.2014 | 14:58
Преминуо режисер Зоран Чалић

Чалић је аутор више од 20 играних филмова, међу којима су најпопуларнији "Луде године, "Жикина династија", "Дошло доба да се љубав проба", "Ћао инспекторе"...Чалић је преминуо јуче, а кремација ће бити обављена сутра у 16.00 часова на Новом гробљу у Београду.

Филмско-телевизијско дјело Чалића, посебно у домену омладинског филма као жанра, јединствено је у српској кинематографији.Хумористични, провокативни и узбуђујући филмови овог аутора успијевали су да остваре снажну рецепцију код бројне публике.Српски филм је на својеврстан начин у његовим комедијама остварио занимљив сусрет омладинског витализма и историјског популизма.

Овај препознатљив аутор, остваривши велики опус, успио је да обогати српски филм посебном жанровском тематиком, бројним комедијама и свједочењем о једном историјском периоду.Чалићеви филмови су у моменту појављивања били најгледанији у Србији, а велика популарност коју су имали ни данас није битно умањена.

Чалић је добитник више награда и признања, међу којима је посебно признање умјетницима за врхунски допринос националној култури Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар