Коначни резултати општих избора у БиХ

Централна изборна комисија БиХ објавила је данас коначне потврђене резултате општих избора 2014.године.

Босна и Херцеговина 10.11.2014 | 18:04
Коначни резултати општих избора у БиХ

Према званичним потврђеним резултатима општих избора функцију предсједника Републике Српске у наредне 4 године обављаће Милорад Додик за кога је гласало 303 хиљаде 496 бирача.

Рамизу Салкићу, кандидату СДА са освојених 24 хиљаде 294 гласа припало је мјесто потпредсједника Српске док је за исту функцију Јосипу Јерковићу из ХДЗ-а БиХ било довољно 6 хиљада 562 гласа.

Српски члан Предсједништва БиХ у наредном периоду биће Младен Иванић, који је као кандидат Савеза за промјене освојио 317 хијада 799 гласова.

Бошњачки члан Предсједништва и даље ће бити Бакир Изетбеговић из СДА за којег је гласало 247 хиљада 235 бирача, док ће функцију хрватског члана у наредне 4 године обављати лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић са освојених 128 хиљада 53 гласа.

У Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ од 14 посланика из Републике Српске њих шесторо су чланови СНСД-а.

СДС-у је припало 5 посланичких мјеста док ће са по једним послаником бити заступљени НДП,ДНС и СДА.

Од 28 посланичких мјеста из Федерације БиХ СДА има 9, Демократска фронта 5, Савез за бољу будућност 4, колико је припало и ХДЗ-у БиХ.

СДП је освојио 3 посланичка мандата у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, а по једно посланичко мјесто добили су ХДЗ1990, БПС и АСДА.

У Народној скупштини Републике Српске највише посланичких мјеста имаће СНСД 29,СДС ће заступати 24 посланика, а коалицији предвођеној ДНС-ом припало је 8 посланичких мјеста.

ПДП ће у Народној скупштини имати 7 посланика, а по 5 НДП, Социјалистичка партија и коалиција Домовина.

Према Уставу и Изборном закону БиХ од дана објављивања коначних потврђених резулта општих избора теку рокови за формирање тијела законодавне власти у БиХ.

,,Прво би се,у року од 10 дана требале конституисати кантоналне скупштине. Конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске требала би бити одржана најкасније 15 дана након објављивања коначних резултата, а Парламент Федерације требао би одржати сједницу 20 дана након објављивања резултата.Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ конститутивну сједницу мора одржати најкасније 30 дана након објављивања коначних резултата општинских избора'', каже предсједавајући Централне изборне комисије БиХ Стјепан Микић.

Према Уставу и Изборном закону БиХ нови чланови Предсједништва функције морају преузети најкасније 15 дана након објављивања коначних резултата.Овај сазив Предсједништва почеће функционисати и прије законског рока јер је конститутивна сједница заказана за 17.новембар ове године.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

маја

10.11.2014 14:36

Надам се да це конацно неко поцети и ЦИК да контролисе,јер ово бројање и одуговлацење са резултатима само ствара сумњу у регуларност.Ми смо мала земља( мислим на број становника) да би се оволико цекали резутати у односу на друге земље гдје у року од пар сати знас резултате.Код нас би требали мијењати законе а и људе који обављају ове фукције којима нису дорасли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадара

10.11.2014 15:52

Избор извршне власти требају потврђивати оба Дома Парламентарне скупштине (и Заступнички дом и Дом Народа), с тим да је потребна и већина унутар сваког клуба конститутивних народа у Дому Народа, а ако им се не свидја могу троје делегата снсд-а узети цетворо-годисњи одмор тако да ни једна одлука проци. закљуцак: дјаба се сдс радује

ОДГОВОРИТЕ