Нермин Никшић предсједник СДП-а?

Никаквих пролонгирања неће бити и ванредни конгрес СДП-а БиХ одржаће се 6. децембра, онако како је то 25. октобра одлучио Главни одбор, сазнају федерални медији.

Босна и Херцеговина 08.11.2014 | 19:34
Нермин Никшић предсједник СДП-а?

Тиме отпадају приче које су се појавиле посљедњих дана да ће доћи до промјене термина одржавања конгреса. Исти извори кажу и да ће СДП на свим нивоима у идуће четири године бити опозиција иако има понуда да уђе у власт.

Припреме за ванредни конгрес ужурбано се воде и “сви су на ногама” – од општинских преко жупанијских организација до центале странке у Сарајеву.

На децембарском конгресу ће, како је најављено, бити усвојен нови Статут СДП-а и изабрано ново руководство – предсједник и Главни одбор, а затим и Предсједништво.

Из општинских и кантоналних организација већ стижу конкретни приједлози за предсједника и чланове најужег руководства, а могуће је и да на самом конгресу изасланици дају своје приједлоге па ће се и о њима гласати.

Ново руководство имаће задатак вратити СДП “у живот” након тешког пораза на прошломјесечним општим изборима, извршити ревизију чланства и пробудити “сигурне, али успаване чланове”.

Такође, ново руководство има задатак припремити редовити конгрес СДП-а који мора бити одржан најкасније у октобру идуће године по новим правилима која значе потпуну демократизацију странке – сви чланови бираће предсједника СДП-а и Главни одбор и ко добије највише гласова, добиће највише страначке функције.

С друге стране, то уопште не значи да ће предсједник и руководство који буду изабрани идућег мјесеца с редовним конгресом завршити свој мандат – неће бити никаквих препрека да остану на тим позицијама ако тако одлучи чланство.

“Како год и шта год било, након ванредног конгреса 6. децембра ништа више у СДП-у неће бити исто. Странка је већ кренула у обрачун с властитим проблемима и њиховим рјешавањем на велика врата ће се вратити на политичку сцену – кажу извори уз напомену да је то један сасвим нормалан пут и да од онога што се сада догађа унутар странке нема разлога правити случај и додају:

“Ради се о нужној унутрашњој демократизацији странке и ничему више.
Ко ће бити нови предсједник СДП-а, бар у овом тренутку нико не може са сигурношћу рећи. Извјесно је једино да с предсједничке функције након 17 година одлази Златко Лагумџија. Он сам је саопштио да неће бити кандидат. Како се сазнаје, из неких опшинских организација предлажу да остане предсједник до редовног конгреса, међутим, од тога неће бити ништа.

Према тим изворима, најизгледнији за предсједничку функцију је Нермин Никшић, генерални секретар СДП-а. Он је и главни фаворит највећег броја општинских организација.

Никшић је од 1997. до 2004. био предсједник Општинске организације СДП-а Коњиц, а након тога три године предсједник кантоналне организације СДП-а Херцеговачко-неретванског кантона. На дужности генералног секретара је од 2007. године.

Најизгледнији кандидат за новог генералног секретара СДП-а је Дамир Хаџић, актуални потпредсједник странке.

Хаџић је од 1998. до 2000. био генерални секретар Форума младих СДП-а, а након тога и члан Главног одбора и Предсједништва странке.

Већ је сасвим сигурно да кандидат за новог предсједника неће бити Денис Бећировић из Тузле. Он је на прошлог мјесеца поднио неопозиву оставку на функцију потпредсједника СДП-а уз поруку да уопште не намјерава прихватити кандидатуру за предсједника.

То је објаснио “погрешним редом потеза”:

“Како је испало, прече је да изаберемо ново руководство него да дође до суштинских промјена у СДП-у.”

Бећировић је јавно изразио сумњу да би ванредни конгрес могао бити изрежиран, а незванично се сазнаје да се већ дуго није појавио у централи странке у Сарајеву.

Његов суграђанин Јасмин Имамовић који се спомињао као могући кандидат за предсједника одбио је све такве комбинације, али отворио могућност да буде кандидат на редовном конгресу у јесен идуће године.

Појавиле су се и приче да би њих двојица могли са себе “скинути дрес” СДП-а и обући онај Демократске фронте Жељка Комшића, међутим, они се о томе бар јавно не изјашњавају.

Трећи Тузлак, Мирза Кушљугић, који је јако утицајан у врху СДП-а, засад шути о могућој кандидатури, али, симптоматично је,  и о свему што се у странци догађа посљедњих мјесец дана.

Хамдија Липовача из Бихаћа сам је најавио могућност да на ванредном конгресу буде кандидат за предсједника, али, како кажу извори, нема подршку општинских организација, чак ни своје бихаћке…

Треба додати да странке љевице с пажњом ишчекују децембарски ванредни конгрес СДП-а и расплет у тој странци. Након тога, према информацијама, могли би кренути конкретни разговори о уједињењу странака социјалдемократске оријентације и ако не буде “неочекиваних обрата у кадровском смислу”, неће бити изненађење да се тај посао заврши до јесени идуће године.


Извор: Дневни лист

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

домаци странац

08.11.2014 18:39

Сјаси Курта да узјасе Мурта. Вала и овај је постењацина !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

09.11.2014 07:53

Све постојеће странке у БиХ треба укинути. Затим ући у формирање нових странака. Као оснивач, мора се појавити најмање 30 лица. Тако да нико више не може својатати странку. Повраћа ми се кад на гласачком листићу угледам СНСД Милорад Додик, Демократска фронта Жељко Комшић, итд...Странке не треба да имају предсједника него Предсједништво. Предсједништво треба да се састоји од нпр 7 чланова. Одлуке се доносе гласањем, а постају валидне ако је 5 од 7 гласало за приједлог одлуке. Ту одлуку и потписује тих бар 5 чланова Предсједништва. Они који нису гласали за, не потписују је. Итд, итд..

ОДГОВОРИТЕ