Берлин: Умјесто зида 8.000 балона

У Берлину вечерас почиње обиљежавање 25 година од пада Берлинског зида, догађаја који је довео до уједињења двије Њемачке 11 мјесеци касније.

Свијет 07.11.2014 | 20:14
Берлин: Умјесто зида 8.000 балона

Четврт вијека од пада Берлинског зида биће обиљежено симболичним постављањем свјетлећих бијелих балона, који ће показивати гдје је пролазио зид који је 29 година дијелио источну и западну половину града.

Дуж централног дијела некадашњег зида, од вечерас па до недјеље 9. новембра, што је датум када је 1989. године срушен, биће постављено 8.000 свјетлећих бијелих балона.Балони ће означити локацију некадашњег зида, дугог 15 километара, да би пролазници схватили шта значи раздвајање, навели су организатори пројекта "Граница свјетлост".

Балони су дизајнирани тако да евоцирају успомене на демонстрације у Источној Њемачкој пред пад зида када су хиљаде људи носили свијеће и мирно исказивали незадовољство.У недјељу, 9. новембра, на датум када су становници источне Њемачке први пут могли слободно да пређу у западни дио града, донатори и људи који имају лична искуства у вези са зидом, везаће поруке за сваки од балона и пустити их у ваздух.

Очекује се да ће овај спектакуларни призор изнад Берлина видјети два милиона посјетилаца.

Уз зид од балона, на сваких 150 метара биће представљени плакати на којима ће бити наведене неке историјске чињенице о Берлинском зиду.

Берлински зид, симбол Хладног рата и дио "гвоздене завјесе", изградила је 1961. године комунистичка Њемачка Демократска Република /ДДР/ сматрајући га "антифашистичком заштитом", а на западу је то био "зид срама".

Неколико хиљада људи ухапшено је, а 136 је погинуло током неуспјелих покушаја преласка зида.

Зид је 28 година касније срушен под притиском стотине хиљада демонстраната. Скоро годину дана касније, 3. октобра 1990. године званично је проглашено уједињење Њемачке.


Коментари / 0

Оставите коментар