Сумњиви напитак на тржишту

Продаја чудотворног напитка, који нема ни име ни састав, а наводно лијечи кичму, буквално цвјета на подручју РС и ФБиХ, а велика је заинтересованост људи из региона.

Босна и Херцеговина 07.11.2014 | 11:45
Сумњиви напитак на тржишту

Напитак се продаје на друштвеној мрежи Фацебоок, а свака објава слике овог "лијека", која за кратко вријеме сакупи десетине лајкова, свједочи колико су људи заинтересовани за њега.

"Моја свекрва је користила ово, лијек провјерено дјелује, сигуран је", коментари су купаца.

У сљедећем коментару купац тражи да наручи три комада одједном јер га је одушевио ефекат.

"Напитак је лако доступан, само нам пошаљите име, адресу и број телефона, и за дан-два лијек ће бити на вашој адреси. Цијена је 20 КМ, а лијек је направљен од алкохола и коријена биљке", стоји у поруци у којој смо контактирали продавца овог лијека.

На питање која биљка је у питању, нисмо успјели добити одговор, а на бочици није наведен састав нити било какво објашњење. Што је још апсурдније, напитак продаје група на Фацебооку која се бави и продајом обуће и одјеће.

Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине и специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, казао је да су појаве илегалне продаје сумњивих лијекова ствар за полицију и истражне органе.

"Кичма и болести кичме су широк појам, да ли су у питању упални процеси или деформитет, и апсурдно је причати о неком лијечењу без претходне консултације са љекаром. Апелујем на људе да ништа не купују и не користе без љекара", позвао је Фемић.

Нагласио је да је продаја сумњивог напитка велико питање, као и ко то ради.
"Треба под хитно поднијети пријаву полицији и све алармирати, плашим се да је одређен број људи већ користио ово средство, шта год се у њему налазило, тако да је могуће да ти људи имају и одређене здравствене компликације", истакао је Фемић.

Наташа Грубиша, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, казала је да је интернет слободно тржиште које нити једним законом у БиХ није уређено и представља највећу опасност, јер путем интернета грађани купују и користе лијекове неутврђеног састава и непровјереног квалитета.

"Нелегални увоз лијекова је у надлежности одговарајућих органа унутрашњих послова и тужилаштава. Ми као Агенција имамо успостављене одређене видове сарадње са Царином и Тужилаштвом БиХ у смислу инспекцијског прегледа и контроле квалитета заплијењених лијекова. Дакле, да би били сигурни у садржај и квалитет лијека, грађани треба да набављају лијекове само у овлаштеним апотекама", нагласила је Грубиша.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Коментари / 0

Оставите коментар