Нијемци и Британци траже реформе у БиХ

Њемачка и Велика Британија покушаће да подстакну настојања БиХ за чланство у ЕУ тако што ће затражити од нових власти да се обавежу на покретање институционалних реформи, изјавио је Мартин Шафер, портпарол њемачког министра спољних послова Франка-Валтера Штајнмајера.

Босна и Херцеговина 06.11.2014 | 12:16
Нијемци и Британци траже реформе у БиХ

"Оба министра веома су забринута због застоја у провођењу реформи у БиХ, као и приближавању те земље европском блоку", истакао је Шафер.

Он није откривао детаље о начинима на који се Њемачка и Велика Британија надају да ће оживјети настојања БиХ ка чланству у ЕУ.

Шафер је навео да су оба министра изразила увјерење да период након избора представља прилику за покретање реформи, које су неопходне за приступ фондовима ЕУ и јединственом тржишту, те за евентуално чланство у европском блоку.

У Берлину се данас одржава шеста конференција министара иностраних послова западног Балкана у организацији Аспен института из Њемачке.

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија разговарао је данас у Берлину са шефовима дипломатије Велике Британије и Њемачке о иницијативи ове двије државе која садржи потребне реформе да би био деблокиран евроинтеграциони процес БиХ. Ова иницијатива представља конкретизацију новог приступа ЕУ према БиХ дефинисаном у априлу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Током састанка са британским министром иностраних послова Филипом Хамондом, Лагумџија је нагласио да је битно да се процеси европских интеграција врате у институције БиХ да би се обезбиједила њена функционалност, а уједно и одговорност носилаца власти за комплетан процес.

Саговорници су се сагласили да је неопходно да странке побједнице избора у БиХ што прије формирају власт на основу чврстог опређељења за провођење брзих и ефикасних реформи.

Лагумџија је поздравио иницијативу Лондона и Берлина која је усмјерена на економске реформе, владавину права и функционалну земљу.

Он је нагласио да садржај и обавезе кључних актера треба да буду што прецизније да би нове власти одговорно приступиле реформских процесима.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

хео

05.11.2014 19:35

Хоцемо и ми Срби реформе.Хоцемо да се од БЛ направи 3.хрватски ентитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за хео

05.11.2014 20:35

но сикирики... Човић и Додик убрзано раде на томе ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

05.11.2014 20:56

ја хоћу да брчко буде дрзава за себе.... хоћу луку брчко да претворимо у највећу луку на балкану.. хоћу да од фазанерије направимо Аеродром онакав ко у требињу..! хоћу да са Брчанским пасошом/путовницом могу путоват на Марс...! хоћу од Аризоне да направимо нови Дубаи..! и наравно да ја будем дозивотни предсједник Брчанске републике..! и док ја сањам продје ми још 5 минута зивота у сањарење и писање глупости и тако исто вама који ово срање од коментара читате продје бар 2 минута зивота у глупости..! тако нам продје 20 година послије рата у ништа а ми још зивимо у мрзњи и сањамо ... сањамо..! док не схватимо да заједно морамо сви народи Бошњаци, Срби и Хрвати уредит БиХ која је неупитна у једну модерну земљу на коју ће мо сви заједно бит поносни. Нема нам спаса..! а ово референдум 3. ентитети и централизација води само у нове сукобе који ником неће донијет добро.. ко зели рат нек му буде у кући..! сто прије схватили то прије це мо се пробудит и поћет сурадјиват.. до тада лаку ноћ.. Босно и Херцеговино.. мозда ми нисмо ни заслузили боље.. надам се да ће наса дјеца, унуцад бит мудрији и паметнији од нас. Да ће знат искористит ове љепоте и природне ресурсе које нам је драги бог подарио у неком другом времену.. гдје ће се партије по економском програму бират а не по националном.. за таку дрзаву зивим ал мислим да то ни моја унуцад неце дозивит ако авако наставимо.. зато сваки појединац сноси дио одговорности за ово стање.. не моземо стално само кукат.. морамо почет стварат .. поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

05.11.2014 20:59

Гдје је запело .€уропа хоце да помогне а бх политицаре они не би ниста да мјењају лијепо им вако...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

06.11.2014 02:39

Све су то идиоти само за себе а сиритиња нек цркне све би ја то по кратком поступку само маљ и у главу свима из врха а и ови страни само набијају себи плате боли њих за нас народ њима је добро ни један није за слогу и сузивот у босни а богами ни у србској јер то је један народ и менталитет људи исти смо сви од крви и меса сиротињо и богу си теска а камоли овим из европске уније они само праве проблеме нек пусте нас ми цемо све сами средит нек висе иду одакле су досли

ОДГОВОРИТЕ
Name

@брцко

06.11.2014 07:25

и југославија је била неупитна и корак ка "ЕУ" и опет нестаде. тако це и ткзв. БиХ да нестане као дрзава. због цега би градили несто заједно када смо ратовали. они који данас хоце заједно су прије 20 година растурали југу. ако бог да и ми цемо растурати БиХ и ХР, ускоро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметном доста

06.11.2014 09:33

Ре.@брцко. бог ти памет дао кад немас су цим да размисљас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приказе

06.11.2014 09:43

Шта ове приказе имају да траже од БиХ, док нам они одлучују мртви смо, зато нам се све ово и дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратовали смо за слободу не за БиХ

06.11.2014 10:32

Алија Изетбоговиц са мудзахединима је ратовао за БиХ. Сваки Србин који се мири са постојањем БиХ цини грозну ствар за све зртве, санкције и сва зла нанесена цијелом српском народу. Било каква подрска БиХ је подрска истријебљењу Срба на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

06.11.2014 10:37

ста тразе да се и они уграде у бих па временом запосједну бих зато они нуде паре а не сто нас воле еееее мој народе политика је курва

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратовали смо за слободу не за БиХ

06.11.2014 10:58

Сем тога Српска даје 350 000 000 марака за Заједницке инстутиције БиХ које опструису сваку развој Српске. за 10 година то је 3.5 милијарди марака, насих пара које смо могл;и дати у здравство, путеве, ма могли смо да их потросимо на било ста. али смо их послали у Сарајево, које све цини да умањи наса права. Блокира све пројекте. Мрзи Србе и Републику Српску. Не хапсе злоцинце из босњацког народа. Улице им носе називе по Алији Изетбеговицу, аутору исламске декларације у којој је написао да це да ради на истријеблњеу Срба. Сто је и урадио у гдје год је могао. Српске кости труну на сарајевским депонијама. А ми да правимо дрзаву БиХ, и ко то мозе да ради нека га стигне косовска клетва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.11.2014 11:06

Нека они реформишу себе. Слажу се као рогови у врећи тако да нема више мјеста. Вјероватно имају договор да нешто "пребију" преко наших леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко за оне сто ме прозивају

06.11.2014 11:54

Па кад тако мислите да је Босна упитна... Неби се слозио.. Југославија је створена у дворцу версај .. Републике су имале право на самоопредјељење...! Значи босна је најстсрија дрзва на балкану.. Ви мозете то негирст и прекрајат 1000 годисњу историју..! Ал о том по том... Ако мислите да це се РС одвојит немате појима о зивоту..! Као 1. Брчко је ас првом мјесту гдје би пукло... Као 2. ја сам први спреман опет узет пушку.. Па ће мо се ћерст још..! Само модерна дрзава или опет пакао.. Па ви изволте..! Мен се бас не ратије ал мозда боље да ми ријешимо ово и војно ако треба да би нам дјеца бар могла зивит нормално...! Ја сам за мир и модерну земљу свих равноправних народа..ал ако трепа да се опет ћерамо онда ће мо се ћерат...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Брцко за оне сто ме...

07.11.2014 19:51

Писес свастарије цовеце,о`лади мало.Помињес децу,будуцност и несто "војно",требао би да знас да то троје не иде заједно. И јос несто,где се троје свадјају,цетврти извлаци корист и газдује.

ОДГОВОРИТЕ