Гдје иде Гејтсов новац за гладне?

Други најбогатији човек на свету Бил Гејтс даје много новца у хуманитарне сврхе, али се испоставило да само мали део заиста буде потрошен тамо где треба.

Свијет 05.11.2014 | 08:51
Гдје иде Гејтсов новац за гладне?

Како пише "Гардијан", истраживање групације "Грејн" показује да је од вртоглаве три милијарде долара које је за помоћ гладнима широм света донирала Фондација Била и Мелинде Гејтс тек нешто више од десет одсто завршило у Африци, а чак 75 одсто на рачунима разних организација у САД, Британији и другим богатим земљама.

Подаци показују да је скоро половина донираног новца у претходној деценији отишло на рачуне глобалних пољопривредних истраживачких мрежа, али и разних агенција Уједињених нација и Светске банке.

Преосталих милијарду и по долара су користиле стотине организација за истраживање и развој широм света.

"И од тог новца више од осамдесет одсто средстава је додељено пре свега организацијама у САД, а затим у Великој Британији, Немачкој и Холандији", наводи шпански "Грејн" у свом извештају.

Укупно је уплаћено и 678 милиона долара на рачуне универзитета и националних истраживачких центера, а поражавајуће је да је ту иста ситуација - 79 одсто новца је завршило у САД и Европи, а само 12 одсто у Африци.

"Разлика је шокантна, то показују и донације за невладине организације - од 669 милијарди, само четири одсто је завршило у Африци, а чак 75 одсто у САД. Били смо запањени када смо анализирали податке и видели да они желе да се боре против глади на јужном делу планете, дајући новац организацијама на северу", пише у извештају.

Како се наводи, челници Фондације "не слушају локалне пољопривредне".

"Највећи део средстава иде на организације које се баве високотехнолошким решењима, а не за подршку решењима која пољопривредници сами примењују на свом земљишту. Афрички пољопривредници су тако у позицији само некога ко конзумира знање и технологије са стране", пише у извештају.

Фондација Била и Мелинде Гејтс је једна од највећих на свету, а 38 милијарди новца је уложио бивши први човек Мајкрософта.

Фокус Фондације је Африка и већина истраживања се баве проблемом афричког континента, али овај извештај указује на то да има јако мало директног улагања у Африку.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ББ

05.11.2014 09:58

И ту је крадја и отимацина на дјелу,донација не дие у праве руке,ако зелис некоме помоци то уцини сам а не преко којекаквих организација.

ОДГОВОРИТЕ