"Анатомија заборава" у знак сјећања на жртве у НДХ

Након Бањалуке, изложба Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске под називом "Анатомија заборава" отворена је данас у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Република Српска 04.11.2014 | 20:04
"Анатомија заборава" у знак сјећања на жртве у НДХ

Изложба, која ће у овом граду бити постављена до 28. новембра, посвећена је страдању цивилног становништва у Независној Држави Хрватској.

Изложбом "Анатомија заборава" приказан је систем усташких логора и геноцид који је вршен над Јеврејима, Ромима и Србима у НДХ.

Према незваничним подацима, на територији "Усташке творевине" страдао је сваки шести Србин, што је сигурно највећа смртност у Европи поред геноцида над Јевремима и Ромима.

Изложбом су обухваћене фотографије људи прије него што су страдали, а посебна пажња посвећена је страдању дјеце, јер је Независна Држава Хрватска једина од свих нацистичких држава имала логоре за дјецу. Аутори изложбе наглашавају да су покушали жртве да сагледају не као бројеве нити статистичке податке већ као људе.

"Начин на који су ови људи истргнути из својих живота је страшан. Начин на који су мучени и убијани није именован у историји људског бесчашћа", истиче један од аутора изложбе Вања Шмуља.

Историчар Драгослав Лазић, који је помогао ауторима у изради изложбе, каже да назив изложбе "Анатомија заборава" носи тај назив зато што су се аутори запитали чега смо се то сјећали и кога смо заборавили. "Заборавили смо човјека и његов лик. Аутори су хтјели да рехуманизују жртву и да врате идентитет", напомиње Лазић.

Изложбу прати каталог чије је прво издање рађено на пет језика, због представљања и у свијету, а за потребе приче урађен је и филм "Култура сјећања", у којем су представљена свједочења преживјелих који су као дјеца били заробљени логорима НДХ.

У Источном Сарајеву домаћин изложбе је Матична библиотека, у чијим ће просторијама изложба бити постављена до 28.новембра.

Сљедеће године изложба "Анатомија заборава" биће постављена у Москви, Лондону, Паризу и другим већим градовима Европе, након чега ће све библиотеке у Републици Српској имати прилику поставити изложбу у својим градовима.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маша

04.11.2014 21:36

Слава Мученицима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасеновац

05.11.2014 08:54

Јадна српска нејач као у задњем рату...

ОДГОВОРИТЕ