Русија бојкотује нуклеарни самит

Русија поручила САД да ће бојкотовати Самит о нуклеарној безбедности 2016, због његове политичке природе, саопштиле су данас неименоване дипломате.

Свијет 04.11.2014 | 18:01
Русија бојкотује нуклеарни самит

Представници Москве нису били присутни на прошлонедељној седници у Вашингтону посвећеној планирању Самита, али је остало нејасно да ли Русија намерава да том скупу присуствује, рекли су дипломатски извори
агенцији АП.

Двојица званичника, позивајући се на дипломатску ноту из Москве, саопштили су данас да се бојкот односи и на састанак 2016.

Један од дипломата је рекао да нота садржи противљење Русије одржавању Самита због његове наводне политичке природе.

Русија сматра да било какав састанак о нуклеарној безбедности треба да буде одржан на техничком нивоу, навео је тај дипломата.

Русија је учествовала на сличним Самитима у прошлости, а дипломата који је упознат са ставом Москве, рекао је да је она већ изразила резервисаност, на прошлом састанку у Хагу у марту.

Дипломата није прецизирао разлоге, али је додао да "измењена политичка атмосфера", укратко напетости измедју Русије и САД око Украјине, утицала на одлуку Кремља да састанку не присуствује.

У министарству спољних послова Русије у Москви нису одмах одговорили на захтев америчке агенције за коментар.

На последњем Самиту 35 држава чланица разговарало је о прерастању медјународних смерница о нуклеарној безбедности у законе и покретању процедура за заштиту нуклеарних инсталација кроз независну контролу.

На Самиту је такодје разговарано о новој инцијативи за смањење нуклеарног наоружања, а Јапан, Италија и Белгија пристали су да смање своје залихе високообогаћеног уранијума и плутонијума.

Русија је одбила да подржи америчку инцијативу, као и Кина, Индија и Пакистан.

Самите је покренуо председник САД Барак Обама 2010. у циљу спречавања терориста да додју у посед нуклераног материјала.

Званичници који су говорили у понедељак су рекли да је сем Русије, свих 54 државе које су учествовале на мартовском Самиту присуствовало припремном састанку у Вашингтону.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

АБЦ

06.11.2014 06:46

само они сто воде прљаву политику не зеле уцествовати на нуклеарном самиту.

ОДГОВОРИТЕ