Ауфидерзен, Британијо

Британски премијер је опет на мети немачке канцеларке због имиграционе политике, а овога пута сукоб би Велику Британију могао да кошта чланства у ЕУ.

Свијет 04.11.2014 | 09:11
Ауфидерзен, Британијо

Меркелова је јуче упозорила Камерона да се полако приближава „тачки одакле нема повратка” и да се Немачка, уколико Британија настави да ограничава прилив имигранта из земаља ЕУ, неће више борити да је задржи у Унији. Ово је први пут да је најмоћнија жена Европе изразила забринутост да би Британија заиста могла да напусти Европску унију, пише немачки лист „Шпигл”.

- Камерон гура своју државу према тачки без повратка што се чланства у Унији тиче. Европски партнери неће толерисати нарушавање фундаменталних принципа слободе кретања у ЕУ, а уколико Камерон заиста ограничи број грађана из ЕУ који долазе у Британију, то ће онда бити то - наводи лист.

Меркелова и Камерон наводно су разговарали телефоном када је британски премијер затражио да се уведу рестрикције за неквалификоване имигранте, што је немачка канцеларка категорично одбила. Из Камероновог кабинета нису негирали да се овај разговор догодио, а један од званичника само је прокоментарисао да ће „премијер учини оно што је исправно за Британију, што је више пута ставио до знања”.

Током викенда је „Сандеј тајмс” пренео да је Камерон одустао од плана да ограничи број имиграната како би задовољио Немце, али да сада тражи начин да влада затражи од имиграната да напусте земљу уколико у року од три месеца од доласка у Британију не могу да се издржавају.

Британски премијер и поред свега не одустаје да до Божића промени имиграциону политику. Према законима ЕУ, сви држављани Уније имају право да живе и раде у другим државама чланицама и то право Меркелова је оценила као „неприкосновено”.

Портпарол немачке канцеларке индиректно је потврдио да је извештај „Шпигла” тачан поновивши изјаву Меркелове.
- Ово није питање билатералних односа Немачке и Велике Британије, већ између Велике Британије и свих њених европских партнера - рекао је он.

Поред најновијих сукоба, ни Немачка ни Британија не могу да приуште продубљивање јаза. Ангела Меркел је много снажнија уз британску подршку, а Камерону је неопходна Меркелова као најмоћнији лидер континента како би реализовао своју нову визију Британије у Европи.

Дејвид Камерон
Поред проблема с имигрантима, Дејвид Камерон одбио је и да исплати додатну 2,1 милијарду евра до 1. децембра за европски буџет, оценивши да су износ и рок Брисела „неприхватљиви”. „Борићемо се свим могућим средствима”, рекао је Камерон.

Ангела Меркел
Камерон је почетком јуна упозорио Меркелову да би Британија могла да напусти ЕУ ако Жан-Клод Јункер буде на челу ЕК. Меркелова је ипак подржала Јункера, а Камерон ју је оптужио да је Британију оставила на цедилу.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар