Избори тест за Обаму

У Америци се сутра одржавају избори за Конгрес који ће, по оцјени аналитичара, бити својеврстан показатељ расположења бирача према досадашњој политици предсједника Барака Обаме.

Свијет 03.11.2014 | 11:15
Избори тест за Обаму

Американци на овим изборима, познатим и као међуизбори, јер се одржавају на половини предсједничког мандата, бирају 435 чланова Представничког дома, 36 чланова од 100 чланова Сената и гувернере 36 од 50 савезних држава.

С обзиром да се очекује да ће републиканци задржати контролу у Представничком дому, све очи су упрте у трку за Сенат који је досад био под доминацијом демократа.

Републиканци су, како преноси Глас Америке, у предизборној кампањи покушавали да искористе пад популарности Обаме и његове политике како би задржали контролу у Представничком дому и освојили већину у Сенату.

Ако би се то догодило, предсједника Обама у последње двије године другог предсједничког мандата и његове демократе очекује низ нимало лаких изазова.

Како наводи Ројтерс, анкете Ипсоса крајем октобра, показују да само 38 одсто Американаца подржава Обамину политику, док је чак 56 не одобрава.

Такође, само 24 одсто грађана мисли да је Америка на добром путу, док 61 одсто њих вјерује да се креће у погрешном правцу.

Аналитичари се слажу у оцјени да би побједа републиканаца у Сенату, пореметила равнотежу моћи у Вашингтону.

"У случају да и у Сенату републиканци буду у већини, за Обаму ће бити много теже него до сада да сарађује са Конгресом и остварује своје замисли, јер ће оба дома бити под контролом републиканаца", истиче аналитичар Френк Њупорт.

То би, по мишљењу аналитичара Томаса Мана, значило и наставак политичких застоја и ћорсокака.
Колико су избори значајни за демократе показује чињеница да су у кампањи, поред предсједника САД, учествовали и бивши предсједник Бил Клинтон и његова супруга Хилари, која се сматра вјероватним будућим предсједничким кандидатом, као и актуелна прва дама Америке Мишел Обама.

Обама се од првог дана првог предсједничког мандата надао да ће успјети да превазиђе међустраначке поделе, да ће бити мост између демократа и републиканаца.

Те наде нису остварене а током седме и осме године, последње двије године на предсједничкој функцији, могао би да се суочи са највећим домаћим политчким искушењем, закључује Глас Америке.

Коментари / 0

Оставите коментар