Продају кључ за атомску бомбу

Посљедњи бастион атомске индустрије у Њемачкој, строго чувана фабрика фирме за обогаћење урана "Уремко", понуђена је на продају.

Свијет 02.11.2014 | 12:26
Продају кључ за атомску бомбу

Фабрика која се налази на холандској граници поред града Гронау у Вестфалији прерађује од 1985. године руду урана и од ње у процесу званом обогаћивање производи гориво за нуклеарне електране.

О величини компаније најбоље говори то да се иза високе ограде производи готово трећина укупне свјетске потрошње уранског горива.

Годинама се све у вези са њом чувало далеко од очију јавности. Тако, на примјер, на улазу у огромно постројење нема никакве ознаке о чему се ради, осим мале табле на којој је написан лого фирме "Обогатити будућност".

Сада је, међутим, дошло вријеме да постројење у вестфалијској провинцији доспије у жижу јавности, пише "Зидојче цајтунг". Тајне службе, топ политичари, хеџ фондови и многе сумњиве државе показују подједнако интересовање јер власници, њемачки РВЕ и ЕОН, као и сувласници из Холандије и Енглеске имају намјеру да инвеститорима продају свој бизнис - а кључеви за производњу атомске бомбе не налазе се на тржишту сваки дан. Ријеч је о продајној цијени од 10 милијарди евра!

За експерте је то прије сценарио ужаса. Михаел Зајлер из еколошког института у Дармштату и савјетник њемачке владе за сигурност атомских постројења упозорава да је на продају "најкраћи пут до атомске бомбе".

Из финансијских кругова се наводи да је листа интересената који на располагању имају око 6 милијарди долара, колико ће отприлике износити цијена нуклеарног гиганта, огромна.

На њој су канадски Камеко, јапанско-британски Тошиба-Вестингхаус, велики инвестициони фондови Блекстон, ККР и Апаџ, али и непознати купци из Индије, Хонг Конга и Блиског истока који преко банака учествују у трци. Колики је улог у игри показује процјена стручњака да фабрика за свега пар недјеља може да произведе довољно обогаћеног уранијума за једну атомску бомбу.

Њемачка влада је у процес провјере купаца укључила обије тајне службе, државну безбједност и обавјештајну службу БНД. Владе Холандије и Велике Британије, које имају удио у капиталу Уранка, такође су ангажовале своје безбједоносне службе.

И поред тога у Берлину расте забринутост због продаје.

"Свако предавање знања о технологији обогаћивања урана је истовремено подучавање о производњи атомског оружја", изјавила је Силвија Котинг-Ул из партије Зелених. Из њемачког Министарства привреде
увјеравају да ће "продаја бити одобрена само у случају примјерених правних оквира", односно под условом да буде обезбијеђено да не дође до извоза нуклеарних тајни.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

02.11.2014 14:08

Запад це уништити сам себе јер им никад није довољно пара све це продати за паре

ОДГОВОРИТЕ