Његов новац огроман и за апарате

Истражитељи у Кини пронашли су у кући једног званичника у области енергетике, који је оптужен за примање мита, више од 200 милиона јуана.

Свијет 31.10.2014 | 18:52
Његов новац огроман и за апарате

То је једнако вредности од 33 милиона долара, а то је највећа заплена новца у готовини у тој земљи до сада, рекао је високи кинески тужилац.

Готовина је заплењена у кући Веја Пенгјуана, заменика директора канцеларије за угаљ у Националној управи за енергетику, који је под истрагом због оптужби за корупцију, рекао је новинарима Сју Ђинхуи, главни тужилац за случајеве корупције, преноси АП.

Током истраге су се покварила четири од 16 апарата за пребројавање новчаница које су истражитељи морали да употребе да би пребројали толику количину новца, наводи финансијска новинска публикација "Чајсин".

Када би сав тај новац био у новчаницама од 100 јуана, од њих би могла да се направи кула тешка 2,2 тоне и висока 200 метара, што је више од две трећине висине Ајфелове куле.

Толика сума новца је импресивна чак и у контексту огромних количина готовине које кинески истражитељи свакодневно заплењују од званичника осумњичених за корупцију, наводи америчка агенција.

Подмићени званичници често сакривају новац у сефовима, тоалетима, јастуцима, на дну кутија за пиринач и у изнајмљеним становима.

Управа за енергетику у којој је радио Веј део је моћне Националне комисије за развој и реформе која поставља широке политике за другу највећу економску земљу у свету.

Сју је рекао да је покренута истрага против 11 запослених у Комисији на основу оптужби за корупцију, а
постоји могућност да је шесторо од њих примило по више од 10 милиона јуана као мито.

"Они не само што су планирали макроеномску политику, већ су имали и овлашћење да одобравају пројекте", објашњава Сју и додаје да су они директно контролисали интересе многих компанија, а били су склони корупцији зато што је њихова наклоност била веома тражена.

Кинески тужилац је, такође, критиковао недовољну контролу како би се спречила масовна корупција у Комисији и упозорио да је узимање мита постало уобичајена пракса многих запослених.

Бившем заменику директора Комисије, Лиу Тијенану, у септембру се судило због корупције. Он је оптужен да је примио 36 милиона јуана од пет компанија, укључујући петрохемијске и аутомобилске произвођаче, а суд још није изрекао пресуду.

Ендемска корупција подстакла је кинеске власти да крајем 2012. покрену обимне акције против корупције, а владајућа Комунистичка партија је упозорила да корупција нагриза јавно поверење и прети легитимности њене владавине.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

беки56

01.11.2014 17:45

Ситница за милорада. ..

ОДГОВОРИТЕ