Умјесто правог - зид од балона

Поводом 25 година од пада Берлинског зида, њемачки умјетници поредаће 8.000 балона дуж централног дијела некадашњег зида.

Свијет 29.10.2014 | 22:59
Умјесто правог - зид од балона

На датум када су становници источне Њемачке први пут могли слободно да пређу у западни дио града, 9. новембра, балони ће бити пуштени у ваздух. 

"Сада скоро да нема никаквих остатака Берлинског зида и зато желимо да дамо физичко подсјећање", рекао је Кристофер Баудер, један од твораца пројеката "Граница од свјетла". 

Он је додао да су жељели и да створе нешто што је супротно величини, тежини и непробојности некадашњег Берлинског зида и да су зато дошли на идеју да то буду балони јер немају ништа сем лакоће и свјетла. 

Уз зид од балона, који ће бити постављен 7. новембра, биће представљене и приче о подизању и постојању зида. 

Зид је постављен 1961. године како би спријечио да грађани из источне прелазе у западну Њемачку. Неколико хиљада људи ухапшено је, а 136 је погинуло током неуспјелих покушаја преласка зида. 

На 9. новембар, донатори и особе које су лично повезане са зидом, везаће поруке за сваки од балона и истовремено ће их пустити у ваздух чиме се очекује спектакуларан призор изнад Берлина.

Коментари / 0

Оставите коментар