Одобрено покретање нуклеарних реактора

Јапански град Сацумасендаи одобрио је данас поновно покретање нуклеарне централе на својој територији, што је први пут од катастрофе у Фукушими марта 2011. године.

Свијет 28.10.2014 | 18:56
Одобрено покретање нуклеарних реактора

Градско вијеће је великом већином гласова одобрило да се поново пусте у рад два реактора централе Сендаи, који су важан извор прихода и радних мјеста у овом граду од 100.000 становника који се налази хиљаду километара југозападно од Токија.

За покретање нуклеарне централе гласало је 19 од 26 представника градског вијећа, четири су била против, а троје је било уздржано.

Међутим, покретање централе биће тек наредне године јер компанија "Кјушу Електрик паур", која одржава централу мора најприје да обави тестирање безбједности ове централе.

Јапан је прогресивно зауставио рад својих 48 нуклеарних реактора након катастрофе у Фукушими, највећој нуклеарној катастрофи након 1986. године у Чернобилу.

Да би надокнадио губитак нуклеарне енергије, која покрива скоро трећину своје потрошње електричне енергије, Јапан је морао да повећа свој енергетски увоз, који је оптеретио јапанску економију.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СС

28.10.2014 18:36

У земљи земљотреса и цунамија је сулудо градити нуклеарке али ајд...

ОДГОВОРИТЕ