Еулекс против Еулекса

Оперативна група Еулекса за борбу против корупције прислушкивала главну тужитељку Јарославу Новотну и бившег председника Судског већа Еулекса Франческа Флорија, који су, наводно, тајним договорима "затворили" случајеве против Фатмира Лимаја и експлозије у једном приштинском ресторану.

Србија 27.10.2014 | 21:20
Еулекс против Еулекса

Јарослава Новотна и Франческо Флори сумњиче се да су укључени у аферу затварања кривичног поступка против Фатмира Лимаја, Илира Тољаја и у случају експлозије у ресторану "Секирача", преноси лист Коха диторе.

Тужитељка Марија Бами оптужује и главног тужиоца Џонатана Ратела за ометање истраге против његових колега, као и случаја организованог криминала у који су умешани бизнисмени и политичари.

Сумња се да су Еулексови званичници узели новац да би покрили криминалне случајеве.
Еулексовом правосуђу не верује ни прва, његова најпознатија тужитељка. Марија Бами је прибавила доказе да су двоје од највиших Еулексових функционера узимали мито да би закључили најмање три велика криминална поступка.

Главна тужитељка Еулекса, Јарослава Новотна, и бивши председник судског већа Еулекса, Франческо Флори, "пали" су када је Оперативна група за борбу против корупције прислушкивала њихове разговоре и тајне састанаке.

Верује се да су учествовали у афери за закључивање кривичног поступка против Фатмира Лимаја, Илира Тољаја, као и случаја експлозије у ресторану "Секирача" у Приштини.

Њихова умешаност у тешке незаконите радње је потврђена телефонским прислушкивањем истрага и у телефонском разговору Еулексових званичника.
Тужитељка из Уједињеног Краљевства Марија Бами оптужила их је прилажући конкретне доказе.

Такође, оптужује заменика главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатана Ратела, који је до промене Еулексовог мандата био главни тужилац, а који је спречио истрагу против њих, те да је у знак освете отворио дисциплински поступак против Марије Бами за лоше паркирање возила и друге прекршаје.

Рател, као главни тужилац, омео је кривичну истрагу у најмање једном случају организованог криминала против групе од преко 10 људи, укључујући неколико бизнисмена, политичара и уредника једног косовског листа који су присвојили на стотине хектара имовине у Приштини и околини.

Било је интервенција из Брисела да поново отвори истрагу, преноси лист своја сазнања и наводи да је ометање истраге потврђено од стране других тужилаца Еулекса, чији је идентитет познат редакцији.

Тим поводом је и из Брисела стигло писмо о поновном отварању оваг случаја.
Реакција шефа Еулекса

Нови шеф Еулекса Габријел Меучи је, коментаришићи наводе и сазнања листа, рекао да оптужбе долазе од људи који су незадовољни због отпуштања.

"Мисија има посвећени тим професионалаца, који напорно раде у тешком окружењу. Они имају моју пуну подршку и поверење. Ми смо овде да спроводемо мандат који је договорен разменом писама", истакао је Меучи.

Да би спровела тај мандат, навео је Меучи, мисија је морала да се реструктуира и реконфигурише.

"Као и у случају било које друге организације, такав процес подразумева да су неки разочарани, јер су морали да напусте Мисију", навео је Меучи.

Смањивање мисије је, према његовом мишљењу, природан процес.

"Ми смо овде да радимо са косовским властима. Једини одржив пут напред за косовске власти је преузимање надлежности", казао је у саопштењу шеф мисије.
Меучи је навео да је меродавније путем судских поступака износити наводе о корумпираности високих званичкника мисије, у којима могу да се потврде - или оповргну - од стране суда, а не пред судом јавног мњења.

"Уколико неко има доказе за почињени злочин, треба да изнесе доказе преко одговарајућих канала, а не да "рекламира" те доказе преко штампе. Мисију неће одвратити ова приче од њеног главног задатка: изградње одрживих институција владавине права на Косову", навео је Меучи.

У саопштењу се додаје да мисија Еулекс јасно ставља до знања да неће коментарисати било коју истрагу која је у току, или било који "процурели" документ за који се тврди да је повезан са са истрагом.

"Оптужбе су примљене, потребно је предузети следеће кораке", наводи се у на крају саопштења.

Коментари / 0

Оставите коментар