"Крвава" битка за Савјет министара

Врховни интерес је онај лични – улазак у државну власт осигурава блокирање отварања финансијских и других афера и малверзација и процесуирање њихових актера.

Босна и Херцеговина 24.10.2014 | 21:50
"Крвава" битка за Савјет министара

Политичке странке које су на управо одржаним изборима освојиле највише гласова једно причају бирачима, својим и туђим, а друго раде.

Укратко – углас саопштавају како чекају службене резултате избора да би почели преговоре о формирању коалиција, а увелико су у међусобним контактима, свакако тајним. Најжешћа битка води се за Савјет министара и у њеној сјени су успоставе парламентарних већина у ентитетима и, сходно њима, формирање нових влада Федерације и Републике Српске.

Математичке и друге већине

У Републици Српској ситуација је из дана у дан све усијанија и она се у сваком случају одражава и на догађања у Федерацији гдје је је нешто мирније, барем за сада. По свим процјенама, од тога како ће се скројити коалиција странака из РС, зависи и парламентарна већина на државном нивоу што ће свакако утицати и на изглед нове федералне законодавне и извршне власти.

У СДС-у Младена Босића, који предводи Савез за промјене, јасно су ставили до знања да могу са свима осим са Додиковим СНСД-ом. Овај, опет, поручује да ће убрзо формирати парламентарну већину и Владу РС с ДНС-ом и СП-ом.

Игор Радојичић, који је главни Додиков кандидат на новог премијера РС, рекао је да ће нови Савјет министара саставити СНСД, СДА и ХДЗ. Из СДА су одговорили да та странка као свеукупни побједник избора држи кључеве реформских процеса и да ће разговарати са свима који су заинтересовани за реформе, јачање економије и борбу против корупције и криминала. Из ХДЗ-а су на Радојичићев позив одговорили да ће руководство заузети став о провођењу изборних резултата.

Према Додиковој рачуници, СНСД, ХДЗ и СДА имају математичку већину у Парламенту БиХ, што упућује на закључак да би се по том принципу формирао и нови Савјет министара.

Међутим, Савез за промјене (СДС, ПДП и НДП) нема намјеру Савјет министара предати Додику, него њега и његов СНСД избацити из свих комбинација у формирању државне и власти Републике Српске.

Иванић који је побиједио у трци за члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, отворено је рекао да је реално да Савез за промјене, са још једном или двије странке које ће имати посланике у Народној скупштини РС, формирају парламентарну већину наглашавајући: “Да видим шта би Додик могао урадити ако добије 45 потписа, осим дати мандат Савезу за промјене.”

- СНСД је изгубио изборе. Са 240.000 пао је на 200.000 грађана који су му дали подршку. Немају више слободну већину и зато ће бити јако уцијењени од својих коалиционих партнера – објаснио је Иванић.

Додиков опстанак зависи од странака из ФБиХ

Иако Додик стално понавља да га ни Федерација ни БиХ уопште не занимају, да је то за њега иностранство, сада му опстанак на власти зависи управо од странака из Федерације. Успут, странке окупљене у Савезу за промјене, уочи избора, прогласио је пробосанским.

Другим ријечима, он спас види у Бакиру Изетбеговићу, замјенику предсједника СДА-а, а још више у Драгану Човићу, шефу ХДЗ-а, с којим је у одличним везама и раде по систему “спојених посуда”. Због тога се с посебном пажњом ишчекују Човићеви конкретни потези, односно, хоће ли он, баш због својих односа с Додиком, условити формирање новог Савјета министара уласком СНСД-а у државну Владу. Човић је тога свјестан баш као и обавеза које има према Додику.

Баш због такве ситуације, према нашим изворима, врх СНСД-а је разгласио причу да би улазак СДС-а у државну власт отворио пут Милораду Додику да се потпуно посвети проглашењу независности Републике Српске. Кад се сабере и одузме шта таква порука СДА-у и ХДЗ-у значи, јасно је да он игра на карту ширења страха, карту на коју је досад добијао. Игру су у Сарајеву прозрели и тумаче је као “ћорак”.

Недвосмислени је утисак да се никада није водила жешћа битка за Савјет министара. Објашњење није само у чињеници да улазак у Савјет министара осигурава контролу над државном касом, него да се ради о много већим интересима. Ријеч је о утицају у Управи за индиректно опорезивање, Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), бројним државним управама, дирекцијама и агенцијама и, на крају, о утицају на укупна догађања у БиХ и пут којим ће БиХ даље ићи. Ипак, врховни интерес је онај лични – улазак у државну власт осигурава блокирање отварања финансијских и других афера и малверзација и процесуирање њихових актера.

Извор: Дневни лист

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Марко

24.10.2014 11:17

Све је тачно што је написано. У Сарајеву је моћ. Ко буде на власти на нивоу државе тај ће се играти са властима у Републици Српској. Шта је СНСД-е без Управе за индиректно опрезивање, Тужилаштва, Сипе... одговор је : ГЛИНЕНИ ГОЛУБ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИПА

24.10.2014 12:33

Ко се докопа Сипе и Тужилаштва је побиједио на изборима. Једни да хапсе банду а други да не буду ухапшени. Надам се у прву верзију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари Сват

24.10.2014 13:20

Политика је као шах. Додик није матиран на овим изборима, али је остао без краљице, па још мора жртвовати своје коње у замјену за Бакирове официре. Доведен је у позицију да му треба учешће у бх власти, али је то немогуће ако неће полизати што је пљувао и увести Домовину у Владу Српске. Ако то не уради, стрепиће сваки дан од Чаушевићевог свједочења, од Тужилаштва БиХ. Ако му се посрећи, најмање што га следује јесте надимак МИЛЕ ПРВИ ПРОБОСАНСКИ, иако је "тврђи Србин" од Твртка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сфинга

24.10.2014 13:54

Цури на све стране. Мама се зафркава с њим. Лајао је на све њене представнике. Будала. Сад га мељу на врло ситно. Душу му ваде на сламку. Заслужио је баш тако.

ОДГОВОРИТЕ