Први случај еболе у Њујорку

Њујоршки лекар Крејг Спенсер који је лечио пацијенте у западној Африци оболео је од еболе, потврђено је у Њујорку. Лекар се 17. октобра вратио из Гвинеје у Њујорк и био је у блиским контактима са још најмање три особе, кажу званичници.

Свијет 24.10.2014 | 09:15
Први случај еболе у Њујорку

Крејг Спенсер је боравио у Гвинеји где је радећи у оквиру добротворне органзације "Лекари без граница" лечио оболеле. Дан по доласку у Њујорк имао је грозницу кажу званичници.

"Са сигурношћу могу да кажем да је пацијент веома кратко имао симптоме. Сама чињеница да је пацијент лекар, учинила је то да се брзо јавио званичницима јер је био свестан да постоји проблем. По нашим сазнањима био је у контакту са мало људи", рекао је градоначелник Њујорка Бил де Бласио.

Амерички медији јављају да је лекар изолован у болници. Пре тога се возио метроом и ишао на трчање. Градске власти сматрају да нема страха од појаве еболе у граду са више од осам и по милиона становника. Неке комшије су забринуте.

"Идем одавде. Плашим се да додирнем било шта. Уплашена сам", каже један од комшија.

Лекар Крејг Спенсер је четврти Американац, а први Њујорчанин код којег је дијагностификована ебола.

"Ја сам дубоко разочаран. Изненађен, јер сам очекивао више од ове земље. Требало би да будемо прва земља у свету. Као што сам рекао, ако Нигерија може да то држи под контролом, зашто не могу Сједињене Државе?", каже један Њујорчанин.

И у афричкој републици Мали је потврђен први случај еболе, саопштио је министар здравља те земље. Мали је постао шеста земља Западне Африке погођена епидемијом ове смртоносне болести, јавља Ројтерс.

Ебола и даље представља глобалну опасност, саопштила је Светска здравствена организација.

Више од 4.800 људи је умрло од еболе – углавном у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу. Ситуација у тим земљама је и даље веома забрињавајућа. Комитет СЗО сматра да је ебола опасност за јавно здравље од међународног значаја.

Лидери Европске уније су именовали Христоса Стилијанидеса за новог комесар Уније за хуманитарну помоћ а именован је и за координатора Уније у борби против еболе. Унија је издвојила додатна 24 милиона и 400 хиљада евра за борбу против еболе, сопштено је из Брисела.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

перо ложач

24.10.2014 17:27

Коначно се Леси враћа кући! Круг се затвара гдје и почне!

ОДГОВОРИТЕ