25 трендова на којима ће људи зарадити милијарде долара

“Бизнис инсајдер” објавио је списак технологија које обећавају зараде у милијардама долара. Можда ви нећете бити тај срећник, али листа показује у ком се правцу ствари крећу.

Занимљивости 24.10.2014 | 06:04
25 трендова на којима ће људи зарадити милијарде долара

1) Мобилно плаћање - Тржиште мобилног плаћања данас је “изузетно конкурентно и у порасту”, тврди новинар “Ројтерса” Ема Томасон, позивајући се на потезе компанија “Гугл”, “Епл” и “Пеј Пал” које су лансирале одговарајуће производе. Велики малопродајни центри су недавно такође најавили заједничку услугу: дигитални новчаник “Мерцхант Цустомер Еxцханге” или МЦX.

2) Терапија - Људи живе све дуже и изложени су све већем стресу. Као последица тога, физикална терапија и психотерапија постале су занимања која бележе најбржи раст у САД.

3) Батерије - Према прогнозама компаније за консалтинг “Навигант”, приход од продаје литијум-јонских батерија за електрична возила порашће са мање од шест милијарди долара у 2014. на 26,1 милијарду долара 2023. године. Већина великих произвођача аутомобила већ има возила на батерије (БЕВ), као и “плуг-ин” хибридна електрична возила (ПХЕВ), са батеријама које се напајају на градским пунктовима за пуњење. Готово сва ова возила користе литијум-јонске батерије за чување енергије.

4) Чување соларне енергије - Глобално тржиште система за складиштење соларне енергије до 2018. требало би да достигне вредност од две милијарде долара, наводи се у извештају предузећа за тржишна истраживања “НаноМаркетс”. Усвајање модела аутомобила на литијум-јонске батерије допринеће повећању цене система за складиштење соларне енергије, којом се оне пуне.

5) Обрадиво земљиште - Богатији пољопривредници и они који инвестирају у пољопривредно земљиште и даље улажу огромне суме новца у гајење житарица, за којима постоји велика потражња, нарочито у Кини.

6) Роботи - У својој новој књизи “Тхе Сецонд Мацхине Аге” (Друго доба машина) професори Факултета за менџмент “Слоан” Технолошког института Масачусетс (МИТ) Ендрју Мекафи и Ерик Брајнџолфсон тврде да ће појачана аутоматизација радне снаге бити стална одлика економије. Произвођачи робота, као што је “Кива системс”, који је направио роботе за “Амазонова” складишта, могу да очекују повећање профита.

7) Беспилотне летелице за приватну употребу - Већина дронова може легално да се користи у приватне сврхе. Компанија ДЈИ, са седиштем у Гвангдонгу, производи дронове за камере и спада међу најуспешније произвођаче на тржишту.

8) Продавнице апликација - Људи су углавном престали да користе мобилни интернет и уместо тога користе апликације. Због тога власници продавница апликација (апп сторес) имају огромну моћ. Шта ако би АОЛ или неки други главни играч контролисао интернет и када би они који раде на развоју морали да питају за дозволу да направе Гугл, Јутјуб, Пеј Пал, Википедију, Твитер, Фејсбук итд? Нажалост, у том правцу идемо када је реч о мобилним уређајима.

11) Персонализована ДНК анализа - Акције у компанијама за ДНК анализу, попут “Миријада” спадају међу предузећа са најбољим резултатима 2014. године. Компанија “23&ме” бележила је велико интересовање потрошача пре него што је Агенција за храну и лекове (ФДА) привремено обуставила продају прибора за извођење генетског теста.

12) Носива технологија - Вероватно ћете ускоро имати пријатеља или барем познавати некога ко има “Најков” ФитБит, Јаwбоне или неки други уређај који прати податке о његовом здрављу.

13) Паметне тканине - Компанија “Смарт Wеаве” производи тканину која спречава настанак мрља од знојења. Постоје компаније које развијају нове паметне униформе за војску. Овај сектор се константно шири.

14) Политика - Врховни суд САД и даље ублажава прописе који се односе на ограничавање новчаног износа који може да потроши на политичку кампању. Организација “Америцанс Фор Просперитy” потрошила је 1,4 милиона долара за куповину реклама у Арканзасу против демократког сенатора Марка Прајора, а на националном нивоу је потрошила око 30 милиона долара. Већина чланова Конгреса данас су милионери.

15) Реосигурање - Компаније које осигуравају осигуравајуће компаније добро су се прилагодиле климатским променама и учесталим природним катастрофама. “У 2011, када је забележен рекордан број захтева за надокнаду штете због поплава у Тајланду и земљотреса који је изазвао катастрофу нуклеарке у Фукшими, 40 највећих компанија за реосигурање оствариле су нето профит од 5,4 милијарде долара.

16. Станарине - Због “мехура некретнина” станарине су од 2009. до 2013. порасле за 12 одсто, јер су бивши власници кућа били приморани да се преселе у станове. У Сијетлу је забележен највећи скок станарина у односу на претходну годину (7,1 одсто), а у Сан Франциску су кирије порасле за 5,6 одсто.

17. Онлајн продавнице намирница - Ове продавнице су само прошле године оствариле приход од нестварних 15 милијарди долара.

18. "Намирнице за савршен оброк" - Можете наручи доставу хране, то је већ уобичајена пракса, а можете поручити и намирнице за оброк који желите да спремите, у тачно одређеној грамажи уз рецепт за спремање. Зачетник ове делатност, компанија "Блу Апрон", данас вреди око пола милијарде долара.

19. Јефтин природни гас - Престижна компанија "Голдман Сакс" проценила је деонице компаније "Кабот" најпотцењенијим на тржишту, и то без разлога. Тренутна цена је око 5 долара по акцији.

20. "Блоцкцхаин" технологија - За ову делатност, која се бави трансакцијама базама података, зову "нови интернет." Десетине милиона долара врти се око ове новонастале индустрије.

21. Метеорологија - Пример: мултикорпорација која производи ГМО храну, "Монсанто", откупила је метеоролошки систем по цени од милијарду долара. "Клиајмет" корпорацију основала су два човека која су радила у "Гуглу", и направила програм који повезује податке са свих метеоролошких станица, и прогнозира време из минута у минут.

22. Органи "одштампани" 3-Д штампачем - Научници у Кентакију су на ивици да успеју у поизводњи првог вештачког срце помоћу 3-Д штампача.Медицина се сматра граном која ће највише напредовати уз помоћ ове савремене технологије.

23. Онлајн продаја луксузне робе - Скупа и луксузна роба обично се куповала искључиво лично, због своје вредности. Ипак, ствари се мењају, а онлајн продаја ових добара порасла је за 28 процената, само прошле године.

24. Ракете - Елон Муск и Џеф Безос тврде да смо на прагу "свемиске ере." они покушавају да цену лансирања ракете "Фалкон 9" сведу на стоти део садашње, што би означило нову еру путовања у свемир, где ће досадашње прескупе, дуготрајно припремљиване летове у свемир заменити чести, брзи и јефтини одласци ван Земље.

25. Проток музике - Будућност зараде од музичке индустрије свакако лежи у куповини која омогућава приступ неограниченим сигналима преко којих можете слушати сву музику овог света. Тренутно примат у овој индустрији држи компанија "Спотифај" са својим системом "Ехо нест."

Коментари / 0

Оставите коментар