Поскупљују стари аутомобили

Након што у БиХ буде дозвољен увоз само оних возила која испуњавају стандард Еуро 4, то ће проузроковати снажне турбуленције на бх. тржишту половњака, тако да би старији аутомобили требало да поскупе, а прилив новијих из иностранства ће пасти.

Босна и Херцеговина 23.10.2014 | 11:15
Поскупљују стари аутомобили

Тако оцјењују запослени у предузећима која имају богато искуство у увозу и продаји половних аутомобила.

Према посљедњим информацијама, замисао је да пракса забране увоза возила која не испуњавају Еуро 4 стандард заживи од 1. јануара сљедеће године, а ако се то обистини изазваће низ посљедица.

"Стање на тржишту ће се пореметити ако у обзир узмемо кризу, односно мањак новца. Биће смањен увоз, а што се тиче цијене, ова возила која се нађу на нашем тржишту требало би мало да поскупе. Иначе, и сада је јако тешко продати возило", поручују из предузећа "Аутомарио" Томиславград.

Сличне прогнозе износе и у предузећу "ВР ауто" Брчко, гдје кажу да је лоша одлука државе према којој ће се моћи увозити само возила која испуњавају стандард Еуро 4.

"Код нас је куповна моћ веома лоша и људи траже јефтинија аута, до 5.000. Чим је у питању Еуро 4 стандард, то су, дакле, млађа возила и цијена је виша", каже Драган Лакић, директор предузећа "ВР ауто".

По његовим ријечима, очекује се пад продаје, а самим тим и увоза "половњака" у БиХ.

"Ионако је у задње вријеме баш 'мршава' продаја половних аутомобила", нагласио је Лакић.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да ко год размишља да уведе прописе према којима ће бити могуће увести искључиво возила која испуњавају Еуро 4 стандард, "очигледно не живи у БиХ".

"У БиХ живи јадан, бедан и сиромашан народ, који од Еуро 4 стандарда неће имати ништа осим што ће бити у ситуацији да не може да купи какав-такав аутомобил за релативно пристојан износ новца. Ова земља је показала да људи који доносе прописе или не живе у њој, или не живе од плата, или не живе у условима у којима живи 95 одсто грађана", рекао је Павловић.

И он сматра да ће спровођење нових прописа утицати на цијену возила која смо већ увезли.

"Трговци су врло практични људи. Дакле, оним возилима која су већ увезена порашће цена", наглашава Павловић.Иначе, возила која задовољавају Еуро 4 стандард масовно су почели производити од 2005. године, тако да би најстарије возило које би од 1. јануара 2015. године могло да буде регистровано у БиХ било старо око 10 година.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, поздравља наговјештај о увођењу нових прописа.

"Новија возила, између осталог, имају и електронске системе за контролу стабилности возила, који повећавају безбједност приликом проласка кроз кривину", рекао је Радовић.

Подсјећања ради, у БиХ је годинама важило правило да се не могу увести возила старија од седам година и под притиском ЕУ та одлука је промијењена, тако да је од 1. јануара 2011. године било могуће увести само возило које испуњава Еуро 3 стандард.

Према доступним подацима, у БиХ је лани било регистровано 785.890 возила, што је за 0,8 одсто више у односу на претходну годину. Од тога, чак 441.612 их је било старо више од 10 година.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

23.10.2014 13:00

Ови сто доносе одлуке они могу да купе и еуро 6,њима не преставља проблем паре,а народ је гласао за њих,тако има да искијате цетири следеће године све сто имате

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

23.10.2014 14:19

Кад смо вец код аута, нико не покреце тему цијене горива, ако имамо у виду да је вец два мјесеца барел нафте на свјетском трзисту око 85 долара, а ове цијене су формиране кад је барел био око 114 долара, сто је око 35 посто јефтиније! Зар не би литар дизела требао бити онда око 1,90 КМ? Мозда и мање? Сад це неко о слободном формирању цијена, али то нема везе са Додиковим обецањем приликом продаје рафинерије Русима, "да цемо имати квалитет и увијек најбољу цијену у БиХ", па Нестро најскупљи вец годинама! Ако имамо новца за најскупље гориво у Европи (поредећи са просјеком примања), засто не би имали за ауто са еуро 4 нормом? Крпицемо ова стара, увозити висе дијелова и мање тросити горива и супер.

ОДГОВОРИТЕ