Каталонија: Нећемо се повући

Након што је успео да спречи одржавање заказаног референдума о независности Каталоније, званични Мадрид сада рескира да наведе каталонске власти да поново интензивирају напоре за независношћу уколико
не пристане на преговоре о трансферу већих овлашћења регионалној влади у Барселони, изјавио је каталонски министар привреде Андреу Мас-Колељ.

Свијет 22.10.2014 | 18:15
Каталонија: Нећемо се повући

Влада у Мадриду је прошлог месеца затражила од Уставног суда Шпаније да прогласи неуставним референдум о независности Каталоније, заказан за 9. новембар, а суд је затим одложио гласање док не донесе пресуду о овом случају, што би могло да потраје и више година, пренео је Ројтерс.

После такве одлуке Суда, председник каталонске владе Артур Мас је одустао од планова за одржавање законски обавезујућег референдума, већ ће уместо тога бити одржана "консултација са грађанима", што је, према речима Маса, у складу са законом.

"Пре или касније ћемо морати да покренемо дијалог, односно преговоре", рекао је у интервјуу Ројтерсу министар Мас-Колељ, додајући: "Ми се нећемо повући."

Он је истакао како се нада да ће каталонска влада дочекати крај свог мандата, који истиче крајем 2016. године, али је додао и како ће захтеви за превремено одржавање избора постати све гласнији уколико влада у Мадриду одбије да разговара о већој аутономији за Каталонију, једну од најбогатијих шпанских покрајина."Уколико нам не буде пружена прилика за преговоре, притисци за сазивање избора ће наравно порасти", навео је Мас-Колељ.

Анкете показују да око половине Каталонаца подржава већу независност свог региона од Шпаније, а велика већина жели да има право гласа кад је реч о њиховој будућности.

Неки се такође залажу за то да председник владе Мас закаже превремене изборе, који би послужили као неки вид референдума о одвајању од Шпаније, а аналитичари прогнозирају да би од превремених избора већу корист имала радикалнија странка ЕРЦ, коалициони партнер Масове партије ЦиУ.

Шпански премијер Маријано Рахој је прошле недеље изјавио да се са Каталонијом отвара "ново поглавље дијалога".

Мас је Рахоју у јулу изложио сет економских мера, укључујући повећање издвајања централне владе за Каталонију, док је влада у Мадриду истовремено отворила пут реформама о начинима финансирања шпанских покрајина, што каталонске власти већ дуго траже.


Коментари / 0

Оставите коментар