Данас о еболи

Одбор Свјетске здравствене организације  заванредне ситуације данас ће одржати састанак на коме треба да преиспита размјере епидемије еболе и утврди да ли су потребне додатне мере, изјавила је портпаролка СЗО Фадела Чаиб.

Свијет 22.10.2014 | 07:50
Данас о еболи

"Ово је трећи пут од августа да се овај одбор састаје да би процијенио ситуацију. Много тога се догодило у међувремену, било је случајева еболе у Шпанији и САД, док је у Сенегалу и Нигерији проглашен крај епидемије", рекла је Чаиб на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Двадесет независних стручњака, који су 8. августа прогласили ванредну здравствену ситуацију у свијету, могу препоручити увођење рестрикција у путовањима и трговини. Одбор СЗО је већ препоручио скрининг путника који напуштају Гвинеју, Либерију и Сијера Леоне.

СЗО је у понедјељак прогласила крај епидемије еболе у Нигерији, после истека периода од 42 дана без нових случајева оболијевања од овог вируса. Најмногољуднија афричка држава је похваљена због брзог одговора на еболу након што је инфицирани либеријски дипломата у јулу донио вирус у ту земљу, наводи ББЦ.

СЗО је у прошли петак званично прогласила крај еболе у Сенегалу. У најновијиој епидемији еболе умро је више од 4.500 људи у западној Африци, углавном у Либерији, Гвинеји и Сијера Леонеу.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар