Вакцине стигле, али прекасно!

Због кашњења у испоруци вакцина за цијепљење оваца против бруцелозе овчари у БиХ могли би претрпјети огромну материјалну штету, а опака болест, која је након неколико година била сузбијена, поново би се могла вратити и раширити.

Босна и Херцеговина 21.10.2014 | 08:54
Вакцине стигле, али прекасно!

Наиме, Канцеларија за ветеринарство БиХ коначно је доставила вакцине, али је процес цијепљења, према оцјенама из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и ветеринара, апсолутно бескористан.

"Вакцине су стигле, али са таквим закашњењем да њихова дистрибуција нема никаквог смисла. Слободно можемо рећи да је ова година, када је спровођење заштитног цијепљења против бруцелозе у питању, потпуно изгубљена", казала је Радмила Чојо, помоћник министра за ресор ветеринарства.

Како је рекла, Канцеларија за ветеринарство БиХ од 2012. године у потпуности игнорише захтјеве РС у погледу потреба броја доза вакцине, тако да се из године у годину велики број животиња не цијепи.

"Као посљедицу тога на подручју општина Шипово и Језеро имали смо два велика стада оваца позитивна на бруцелозу, која су еутаназирана, а власнику ће морати бити компензована штета", казала је она.

Иначе, подаци овог министарства показују како је у овој години због бруцелозе извршена еутаназија на 94 овце, једној кози и једном говечету, и то на територији општина Шипово, Мркоњић Град, Гацко и Костајница.

Саша Бошковић, предсједник Ветеринарске коморе РС, такође сматра како је процес вакцинације за ову годину завршен и прије него што је почео.

Како каже, вакцинацију је требало обавити у периоду раног прољећа, тј. од марта до јуна, јер су сада овце гравидне, па би цијепљење било контраиндикативно.

"Ако би сада почели радити вакцинацију, ветеринари би били одговорни за све и један абортус који се деси у наредном периоду. Ја сам задужио вакцину, али нећу да почињем вакцинацију док не добијем прецизна упутства од Канцеларије за ветеринарство БиХ", казао нам је Бошковић, оцијенивши да је кашњење у испоруци вакцина огроман пропуст.

Према његовим ријечима, надлежнима у Канцеларији за ветеринарство БиХ је упућен приједлог да вакцина намијењена за цијепљење оваца у овој години буде остављена за сљедећу и да бар тада буде урађено на вријеме.

Иако смо покушали да добијемо мишљење Федералног министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о овом проблему, на наша питања још нико није одговорио.

Оно до чега смо дошли јесте податак да је у јулу регистовано 12 обољелих животиња, и то осам коза и по двије краве и овце.

Такође, одговоре на наша питања нисмо добили ни од Министарства трговине и економских односа, а које је надлежно за рад Канцеларије за ветеринарство БиХ.

У одговорима које смо добили прије више од мјесец дана, а када смо питали зашто касни испорука вакцина, речено нам је да је до тога дошло јер је промијењен начин финансирања пројекта, што је успорило процедуру.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар